Kennis moet je delen
Rutger Roffel
Zoals New Nexus dat als bedrijf is, is Rutger Roffel als persoon gericht op groeien door te delen. Als app developer met een voorliefde voor artificial intelligence helpt hij bedrijven om te groeien via technologische innovatie. Door zijn kennis met anderen te delen, via presentaties op congressen of het deelnemen aan een hackathon, zorgt hij voor zijn persoonlijke groei en die van vakgenoten. Met welke innovaties Rutger momenteel bezig is en wat zijn ambities zijn binnen dit vakgebied, vertelt hij hier.
Digitaal rijbewijs
Toen New Nexus een developer zocht om een nieuw digitaal rijbewijs te implementeren voor de RDW, werd ik getriggerd. In de vijf jaar dat ik software engineer bij een telefombedrijf was, had ik namelijk al eerder aan een startup/spin-off gewerkt met ID-verificatie. Ik wist al veel van ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen, dus dit project was mij op het lijf geschreven. Voor de RDW heb ik een proof of concept gemaakt in de vorm van een rijbewijs. Het resultaat wordt inmiddels getest in de Android-app. Over deze ontwikkeling heb ik vervolgens op het grootste jaarlijkse Android congres Droidcon in Berlijn een presentatie mogen geven aan vakgenoten.
Energiebesparing door AI
Na mijn opdracht bij de RDW begon ik met bouwen aan het AIMZ-platform. AIMZ is een bedrijf dat gebouwen kan optimaliseren in hun energieverbruik. Voorheen was dit mensenwerk. Maar dat is lastig schaalbaar, terwijl mede door de energiecrisis de vraag alleen maar toeneemt. Als oplossing heeft AIMZ een samenwerking opgezet met TNO, GetThere, New Nexus en ons zusterbedrijf Envitron. Waar Envitron data uit gebouwen ontsluit, ontwikkelen GetThere en TNO een machine learning model om de klimaatsystemen van de gebouwen efficiënt aan te sturen. Daarbij worden allerlei parameters gebruikt, zoals het weer bijvoorbeeld. Als New Nexus knopen wij alle systemen aan elkaar en zorgen dat de medewerkers van AIMZ de panden gebruiksvriendelijk kunnen bedienen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kunstmatige intelligentie zelf alles regelt binnen deze gebouwen, waardoor veel bedrijven flink op hun energiekosten kunnen besparen.
Puzzels oplossen
Mijn dag bestaat uit puzzels oplossen, zonder dat ik vooraf weet welke puzzel er vandaag zit aan te komen en wat de moeilijkheidsgraad daarvan is. Regelmatig komt ook de klant langs om requirements te bespreken. Opdrachtgevers weten vaak heel goed wat zij willen zien, maar niet altijd hoe dat technisch ingevuld moet worden. Het is een leuk proces om daar samen over na te denken en tot een schaalbare oplossing te komen. Het liefst wil een organisatie in één keer van A naar Z, maar wij brengen het in kleine stukjes die meteen waarde toevoegen. Daarmee voorkom je dat je drie maanden bezig bent en dan blijkt dat je elkaar niet goed hebt begrepen.
Mijn dag bestaat uit puzzels oplossen, zonder dat ik vooraf weet wat de moeilijkheidsgraad is
Bedrijven helpen groeien
Ik werk vrijwel altijd op kantoor bij New Nexus, waar trouwens ook vaak letterlijk een puzzel bij het koffieapparaat ligt. Sommige dagen zit ik veel in overleg en andere dagen starten we met een stand-up en mag ik lekker programmeren. Zelf dingen maken vind ik het leukst. Vooral wanneer je iets kan opleveren waarmee je een klant blij maakt. Bijvoorbeeld als het de organisatie 15 uur per week tijdswinst oplevert. Zo kun je een bedrijf verder helpen om te groeien.
Expertise in het Noorden
Ik geloof erin dat iemand die veel kennis heeft, dit vrij snel zou moeten kunnen overdragen. Op deze manier kan je samen groeien. Zelf probeer ik dat ook te doen. Als New Nexus weten we veel en de wereld om ons heen mag ook weten dat wij die expertise hebben in het Noorden. In april mag ik bijvoorbeeld weer een praatje houden op de techdays van de RDW. En in maart ben ik een van de sprekers op ons eigen webinar ‘Een goede app verkoopt zichzelf (niet). Hoe zorg je dat jouw app wél gebruikt wordt?‘. Hier ga ik onder andere vertellen wanneer en waarvoor een app zinvol is, en ook wanneer niet.
AI hackathon
Daarnaast probeer ik ieder jaar een hackathon bij te wonen. Dat zijn echt ideale momenten om mijn kennis in te brengen en nieuwe contacten op te doen. Onlangs was ik bij de AI hackathon in Amsterdam. In 24 uur gingen ruim 25 groepjes met een eigen casus aan de slag. Ons groepje heeft een prototype gemaakt die o.a. advocaten op natuurlijke wijze kan helpen om door bergen papierwerk te zoeken. Minder zoeken betekent minder uren en dus lagere kosten. Zo kan de advocaat zich focussen op zaken die echt belangrijk zijn en de kosten voor cliënten verlagen, waardoor rechtshulp toegankelijker wordt voor een grotere groep mensen. Diezelfde avond maakte het NOS journaal er nog een item over.
Architect
Wat me nu wel aantrekt, zijn architectuurrollen. Voordat je software gaat maken, ben je al aan het bedenken wat je allemaal nodig hebt. Dat werkt voor een software architect hetzelfde als bij een architect voor een gebouw. Dat vraagt wel om aardig wat ervaring. Daarnaast vind ik het heel leuk om andere mensen en collega’s te helpen. Niet alleen aan de knoppen zitten, maar het gereedschap ook aanrijken.