Procesoptimalisatie saai? Dan heb je Pleuni nog niet ontmoet!

Pleuni Boelaars

Pleuni Boelaars

Pleuni is een harde werker met de nodige voelsprieten. Ze bevindt zich als management consultant eigenlijk altijd in de driehoek van mens, proces en techniek. Daarbij vraagt ze zich steeds af: hoe kunnen we het proces optimaliseren om mensen beter en efficiënter te laten (samen)werken met de IT-tools die we aanbieden? En door haar ongebruikelijke achtergrond komt er altijd wel iets uit haar hoge hoed, waar anderen nog niet aan hadden gedacht.

Procesmatig denken

‘Ooit ben ik begonnen als levensmiddelentechnoloog, maar ik wilde niet de fabriek of het laboratorium in. Zo kwam ik al snel meer in de commerciële hoek terecht van productinnovatie en marketing. Uiteindelijk heb ik internationale bedrijfskunde gedaan.

Ik ben nieuwsgierig van nature en zo was ik ook geïnteresseerd in het procesmatig denken: aan de ene kant gaan er ingrediënten in en aan de andere kant komt er een ingewikkeld toetje uit. Dat is bij organisaties eigenlijk ook zo; of er nu kennis in komt of een patiënt die door een zorgproces heengaat. Dat zo goed mogelijk doen, is wat ik leuk vind.’

 

Jonge hond

‘Mijn eerste baan was bij een adviesbureau voor academici. Hier ging het niet om welke opleiding je had maar om de academische denkwijze en het karakter van een jonge hond: energiek, enthousiast, nieuwsgierig. Gekoppeld aan een senior gingen we als een frisse wind door organisaties zoals gemeentes en woningcorporaties heen. Dan werden we ingehuurd als vraagbaak of voor het inzetten van nieuwe technieken en methoden. We runden samen ook die hele toko, net als nu bij New Nexus. Bij een adviesbureau in het sociale domein kwam ik meer in aanraking met het adviesvak en gaf ik vaak workshops en trainingen.’

Pleuni met Ankie en Tim in overleg in de tuin van New Nexus

De vraag ophalen

‘De afgelopen jaren ben ik vooral te vinden geweest in de software development als projectmanager en consultant, en dan vooral bij lokale overheden, rijksoverheden, zorg en ziekenhuizen. Vanuit mijn vorige werkgever begeleidde ik daar interne communicatie- en verandertrajecten en de implementatie van intranetten. Vaak wilde de directie naar een plattere organisatie met meer dialoog en kennisdeling en dan moet je de vraag ophalen: waar hebben de medewerkers behoefte aan.’

 

 

Lekker concreet

‘Ik krijg energie als er dingen geregeld moeten worden. Mijn werk moet lekker concreet zijn, ik houd niet van beleidsstukken schrijven die toch in de la terecht komen. Het moet toegevoegde waarde hebben, praktisch zijn. Dus als je iets gedaan moet krijgen, zorg ik ervoor dat er na drie weken ook iets staat. En ik vind het leuk om mensen mee te nemen, zodat ze het logisch vinden wat er moet gebeuren en achter de visie staan. Dat doe ik door interviews en gesprekken te voeren met mensen, en overal te luisteren en te kijken wat er gebeurt. Ik heb al snel automatisch die voortrekkersrol.

En ik ben gewoon een harde werker, ik vind het fijn om even te kunnen focussen op een workshop of het uitwerken ervan. Als mensen een taak bij mij neerleggen, weten ze dat het wel af en goed komt en anders geef ik dat op tijd aan. Ik ben een redelijk open boek.’

Pleuni Boelaars aan tafel in tuin kantoor New Nexus met Groningen op de achtergrond

Gasunie

‘Bij de Gasunie ben ik nu als consultant betrokken bij het digitaliseren van informatiestromen richting datagedreven werken. Doordat hier een noodzaak wordt gevoeld om het gebruik van gas af te bouwen, moet de infrastructuur misschien kunnen worden ingezet voor transport van warmte of waterstof. Fysieke pijpleidingen moeten dan bijvoorbeeld op een andere manier onderhouden worden. Er is dus eigenlijk een heel grote informatiebehoefte en die moet vanuit de data komen. Welke tools en software daarvoor nodig zijn, kunnen ze heel goed zelf bedenken. Maar hoe zorg je dat mensen de techniek ook gaan gebruiken en dat het echt wat toevoegt aan hun werk? Wordt het werk er bijvoorbeeld gemakkelijker of leuker of efficiënter van?’

 

Veranderstuk

‘Samen met andere collega’s van de Gasunie ben ik verantwoordelijk voor dit veranderstuk. Dat doen we met kleine pilots. Zo hebben we een spel gemaakt van het hele proces, zodat mensen ook zien en ervaren dat het een complex proces is: ze gebruiken honderden datasystemen! Hiermee werken we aan de bewustwording dat er wat moet veranderen. Dan is het zaadje geplant en vanuit die urgentie moet je mensen meenemen in wat er gaat gebeuren en hoe dan. Het is ook een mooi project omdat het grote maatschappelijke waarde heeft.’

Pleuni met Bart en Tim staand in het gras voor kantoor Nexus

Voelsprieten

‘Vaak ben ik de enige vrouw in een team. Ik vind het ook prettig om met mannen te werken, maar die hebben soms net iets minder voelsprieten. Ik ben sensitief voor wat er in een groep gebeurt: hoe voelen mensen zich, wat speelt er. Dan attendeer ik anderen erop hoe een vraag of boodschap over kan komen. Als je wil provoceren kan dat, maar dan moet je daar wel bewust voor kiezen.’

 

Eerlijk zijn

‘Als consultant op het gebied van procesoptimalisatie zit je altijd aan het werk van mensen. Als jij gaat standaardiseren omdat het voor de organisatie goed is, krijgen sommige mensen misschien wel minder vrijheid en plezier in hun werk. Daar moet je continu over in gesprek blijven: hoe kunnen we het zo doen dat jij ziet hoe je werk juist leuker wordt. Samen blijven kijken, maar ook eerlijk zijn en geen doekjes erom winden.’

Pleuni met Bart lopend door de tuin om het kantoor van New Nexus

Vrije vogel

‘Als je eenmaal veel ervaring hebt, lijkt het alsof je je werk vooral op gevoel doet. Natuurlijk blijf je bij in je vak en soms laat ik een methode of een plaatje zien, zodat mensen het beter begrijpen. Waar sommige andere consultants heel methodisch zijn, ben ik juist meer een vrije vogel die uit alle methodes iets pakt. Daar maken we dan samen onze eigen methode van die het beste bij dat project past. Omdat ik geen standaard achtergrond heb, komt er op het gebied van processen en oplossingen altijd wel iets geks uit mijn hoge hoed waar anderen niet aan gedacht hebben. Terwijl ik dat dan heel logisch vind.’

 

Maatjes

‘New Nexus is groot, maar niet te groot. Ik waardeer de maatschappelijke betrokkenheid, dat we ons ook buiten de klussen inzetten voor maatschappelijke doelen. Maar ook de saamhorigheid, het hebben van maatjes en sparringpartners op mijn vakgebied. Zo ben ik hier ook via een collega terecht gekomen; wat ze mij vertelde en wat ik online over New Nexus vond sprak me aan. Ik ben wat dat betreft iemand die op haar intuïtie afgaat en daar dan gewoon gaat werken. Net zoals dat ik nu in Kropswolde woon, terwijl ik er daarvoor nog nooit van had gehoord.’

Ook enthousiast geworden?

Hier vind je onze andere diensten en experts op het gebied van management & consultancy.

Of lees meer over onze manier van werken en bekijk de vacatures voor management consultant en consultant datagedreven werken.