'Naast BI consultant ben ik ook steeds meer architect'

Sebastiaan van den Brink

Sebastiaan van den Brink

‘Mijn insteek is altijd: het kan, dus we gaan het gewoon doen’, begint BI consultant Sebastiaan van den Brink. ‘Geen beren op de weg zien, maar denken in kansen en mogelijkheden. Het liefst begin ik zo snel mogelijk.’

Breed inzetbaar

‘Ik vind alles leuk en ben van alle markten thuis. Zo ben ik groot liefhebber van reizen en sporten, maar als je mij naar mijn favoriete vakantie of mijn favoriete sport vraagt, dan kan ik bijna niet kiezen. Ik zie graag veel verschillende plekken en hou ervan om een nieuwe sport te leren en daar goed in te worden. Die brede interesse merk ik ook bij mijn werkzaamheden voor New Nexus. Als Business Intelligence consultant en data scientist houd ik me met data bezig in de breedste zin van het woord, omdat ik gewoon heel nieuwsgierig ben. Ik leer graag de mogelijkheden binnen het hele spectrum van data om zo een completere oplossing te kunnen bieden.’

 

‘Ik ben er inmiddels ook echt achter gekomen dat ik het fijn vind om vanaf nul te beginnen. Zelf de architectuur bepalen zodat je direct een optimale werkwijze kunt ontwikkelen. Dan maakt het eigenlijk niet eens uit met welke sector je te maken hebt. De opdrachtgever heeft de domeinkennis en ik voeg daar de data aan toe. Dat maakt me heel breed inzetbaar voor ieder bedrijf dat data genereert, ongeacht de sector.’

Sebastiaan en Rob bespreken New Nexus architectuur met laptop op groot scherm

Voor- en achterkant

‘Momenteel werk ik aan drie projecten’, begint Sebastiaan. ‘Eén van de projecten die ik al langer doe is bij een industrieel bedrijf in kartonproducten. Samen met een collega verzorg ik de hele achterkant van het centrale dataplatform. Alle gegevens die zij in hun bronsystemen hebben, brengen wij naar een gemodelleerd datawarehouse binnen Azure met daarbovenop een analytisch datamodel. Deze kan het bedrijf vervolgens via Power BI benaderen om er zo gemakkelijk mogelijk analyses op te doen en er rapportages mee te maken.

 

Een ander langlopend project doe ik bij een concern voor verschillende typen zorgorganisaties, zoals thuiszorg, verpleging en jeugdgezondheidszorg. Daar werken ze veel met Power BI voor het visualiseren van data. Ze hadden al een eigen BI-team en een verouderde rapportageomgeving. Ik heb het team geholpen om deze omgeving naar Power BI te migreren en ze alle ‘ins en outs’ van het product leren toe te passen. Sinds kort zijn we daar ook met een project gestart om een verbeterslag door te voeren op het datawarehouse waar de rapportageomgeving gebruik van maakt. Hier heb ik de hele ontwikkelstraat voor klaargezet, zodat we nu met een groter team onder versiebeheer aan de structuur kunnen werken.

 

Afgelopen jaar ben ik aan een derde project begonnen, waarbij ik juist meer aan de voorkant betrokken ben. Hier richt ik de Power BI omgeving in, zet de gegevens uit het datawarehouse voor de gebruikers klaar in Power BI Datasets en heb ik de eerste set standaardrapportages in een nieuwe huisstijl voor ze gemaakt. Inmiddels heb ik ook een reeks trainingen gegeven aan de werknemers, zodat zij nu zelf de rapporten op de klaargezette data kunnen maken.’

BI Groepsfoto

Afwisseling

‘Of ik een voorkeur heb? Nee, beide soorten projecten geven mij energie’, vervolgt Sebastiaan. ‘Aan de voorkant zit je veel met de eindgebruiker om de tafel en gaat het rapport vaker heen en weer. Samen bouw je aan iets moois waar beide partijen blij van worden. Je merkt het enthousiasme van degene die het gaat gebruiken als zij een flitsend en gelikt rapport in handen hebben. Als je aan de achterkant werkt, is dat heel anders. Daar zit juist een extra stukje uitdaging om alles in de juiste banen te leiden. Om tabellen op de juiste manier te koppelen en om het zelf te gaan bouwen. Ik vind vooral de afwisseling heel erg fijn. Niet alleen tussen de voor- en achterkant, maar ook tussen sectoren.’

Steeds meer architect

‘Ik begon eigenlijk alleen met data science en het visualiseren van data, maar ik word nu meer allround. Doordat je steeds bredere kennis hebt, bepaal je vaker zelf hoe de oplossing eruit komt te zien in plaats van dat je iets bouwt wat iemand anders bedacht heeft. Daardoor word je naast consultant ook steeds meer architect.

 

Je moet het grotere plaatje in beeld krijgen. Alle aspecten omtrent datavoorziening moeten worden meegenomen, anders werkt het niet. Als je iets aan de achterkant doet, hoe komt het er dan aan de voorkant uit? Daar komt heel wat gepuzzel bij kijken, maar dat trekt mij juist. Daarom houd ik me binnen New Nexus ook nog veel bezig met interne ontwikkelingen, hoe een ideale werkwijze en data-architectuur eruit hoort te zien. Samen met collega’s brengen we de uitdagingen uit de verschillende projecten samen om een zo perfect mogelijke BI-oplossing te creëren. Hierin ben ik verantwoordelijk voor de ideale Power BI-architectuur.’

Sebastiaan van den Brink

Vrijheid om dromen na te jagen

‘Bij New Nexus krijg ik de vrijheid om mijn dromen na te jagen, een platte organisatie waar van alles mogelijk is. Niet alleen op het gebied van werk maar ook op persoonlijk vlak. Zo mocht ik bijvoorbeeld in goed overleg twee heerlijke maanden met een camper door Europa heen reizen. Maar vooral als collega’s samen doen we veel leuke uitstapjes en sportieve activiteiten. Zoals een werkvakantie, een weekendje weg of een Strong Viking run. Of gewoon samen een avondje blijven hangen op kantoor of in de stad voor een biertje. Het zijn de mensen bij New Nexus die het zo mooi maken om hier te werken.’

Ook werken bij New Nexus?

Wil jij je ook continu blijven ontwikkelen? Lees meer over onze manier van werken of bekijk je mogelijkheden bij New Nexus in de rol van Data engineer of Business Intelligence (BI) consultant.