Maak je dienstverlening digitaal toegankelijk

met de WCAG Quickscan

Met onze WCAG Quickscan krijg je snel en efficiënt inzicht in de toegankelijkheid van je website, app of platform. Op basis van de Web Content Accessibility Guidelines 2.2 analyseren we veelvoorkomende toegankelijkheidsproblemen. In een compact rapport krijg je praktische aanbevelingen om je digitale product snel en eenvoudig toegankelijker te maken.

Digitale toegankelijkheid

In Nederland hebben ongeveer 4 miljoen mensen een vorm van beperking bij het gebruiken van digitale producten, zoals websites, apps of een administratief systeem. Denk bijvoorbeeld aan kleurenblindheid. Maar deze beperking kan ook tijdelijk of situationeel zijn, zoals een polsblessure of reizen in een stiltecoupé. Als jouw digitale product of dienst niet toegankelijk is, sluit je deze mensen niet alleen uit maar loop je ook kansen mis.

 

Wanneer je digitaal toegankelijk bent, betekent het simpelweg dat je digitale product of dienst door iedereen, ongeacht beperkingen, gebruikt kan worden. Belangrijk dus!

WCAG-Specialist Kelvin Brans in gesprek over een digitaal ontwerp op een computerscherm, met een focus op toegankelijkheid. Op het scherm is een webdesign zichtbaar in paarse tinten, besproken in een kantoor omgeving.

European Accessibility Act in 2025

De Europese Unie neemt nu ook maatregelen om ervoor te zorgen dat fysieke en digitale toegankelijkheid een prioriteit worden. Daarom is er een Europese wet gepland voor 28 juni 2025 genaamd de European Accessibility Act (EAA). Het doel van deze wetgeving is ervoor te zorgen dat mensen met verschillende soorten beperkingen volledig kunnen deelnemen aan de samenleving door hen gelijke kansen te bieden.

 

Waar op dit moment de toegankelijkheidsnormen vooral voor overheidswebsites gelden en vaak vrijwillig zijn voor private bedrijven, wordt dit vanaf juni 2025 uitgebreid. Vanaf dat moment is de wetgeving ook van toepassing op een breed scala aan private bedrijven.

WCAG Quickscan

Tijdens de WCAG Quickscan beoordelen we een selectie van pagina’s of schermen (maximaal 5) op essentiële toegankelijkheidselementen, zoals kleurcontrast, alternatieve teksten en toetsenbordbediening. We toetsen de pagina’s op 10 succescriteria uit de WCAG-richtlijnen op niveau AA. Onze specialisten voeren handmatige controles uit en combineren deze met geautomatiseerde tests. Dit resulteert in een goede indicatie in hoeverre wordt voldaan aan de WCAG-richtlijnen.

 

De scan is geen vervanging voor een volledige audit, maar biedt een overzicht van de belangrijkste verbeterpunten en concrete aanbevelingen. Het resultaat is een compact digitaal rapport in begrijpelijke taal, inclusief adviezen om snel stappen te zetten richting een toegankelijkere website of app.

Een uitgeprint WCAG 2.2 (niveau AA) auditrapport, staand tentoongesteld op een tafel, met de nadruk op digitale toegankelijkheidsrichtlijnen

Is deze WCAG Quickscan iets voor jou?

De WCAG Quickscan geeft je snel en efficiënt inzicht in de toegankelijkheid van je digitale product

Voor wie?

  • Organisaties in de Publieke sector zoals overheden, gemeentes, onderwijsinstellingen en zorgorganisaties.
  • Non-profitorganisaties zoals stichtingen en goede doelen.
  • Private bedrijven en e-commerce organisaties.
  • Bedrijven met inclusiviteitsambities.
  • Ontwikkelaars en ontwerpers die hun digitale producten WCAG-proof willen maken tijdens het ontwerp- en ontwikkelproces.

Waarom?

  • Toegankelijkheid willen garanderen voor een diverse doelgroep.
  • Voldoen aan toekomstige wetgeving, zoals de European Accessibility Act.
  • Invulling geven aan inclusiviteitsambities.
  • Het bereik willen vergroten.
  • Klanttevredenheid willen verbeteren.

Wat krijg je?

  • Een helder en compact digitaal rapport dat inzicht geeft in de digitale toegankelijkheid van je product.
  • Een indicatie in hoeverre je voldoet aan de wettelijke normen op basis van de WCAG-richtlijnen.
  • Concrete adviezen en verbeterpunten.
  • Inzicht in het ‘laaghangend fruit’ om snel stappen te kunnen maken in je digitale toegankelijkheid.

Vraag de WCAG Quickscan aan

Na je aanvraag neemt één van onze consultants contact op voor een intakegesprek. Tijdens de intake bespreken we de aanleiding en doelstelling van de quickscan. Ook stellen we samen de scope vast: welke 5 pagina’s zijn onderdeel van de quickscan? Vervolgens gaan wij voor je aan de slag.

 

Binnen 5 werkdagen na de intake leveren we het rapport op. Tijdens een persoonlijk gesprek bespreken we de resultaten met je, en stellen we vast welke (eventuele) vervolgstappen nodig zijn om de doelstellingen te bereiken.