Succesvolle #CodeandCheer Hackathon
Wat gebeurt er als je een groep gemotiveerde IT-studenten, ervaren mentoren en een vleugje Keniaanse gastvrijheid samenbrengt? Dan krijg je een onvergetelijke hackathon vol innovatie, teamwork en indrukwekkende ideeën. Collega’s van de focusgroep ICT in Afrika reisden in december naar Kenia om 100 IT-studenten te begeleiden tijdens de #CodeandCheer Hackathon. Het resultaat: 19 fantastische projecten, één terechte winnaar, en vooral veel mooie momenten.
De aftrap
Op 11 december vertrokken vijf leden van onze focusgroep ICT in Afrika naar Kenia, om deel te nemen aan deze Hackathon voor IT-studenten van Zone01. Deze ICT-opleiding biedt jaarlijks zo’n 100 studenten een gratis IT-opleiding, inclusief stage en baangarantie, gericht op domeinbeheer, softwareontwikkeling en cyberbeveiliging.
De delegatie bestond uit Glenn Geelen en Luciano Pappalettera, die de technische IT-ondersteuning verzorgden. Rob Willems ging mee vanwege zijn onderwijsachtergrond en bemiddelende rol in deze focusgroep, terwijl Machteld Speelman zich richtte op het versterken van de positie van vrouwen in tech in Kenia. New Nexus-oprichter Jan Schut ging mee namens zusterbedrijf Envitron om kansen te verkennen op het gebied van duurzaam energiemanagement.
Na een lange reis werd de groep warm ontvangen door de partners. Er was tijd om even op te frissen, waarna ze gezamenlijk genoten van een maaltijd. Dit moment zette meteen de toon: open, enthousiast en vol verwachtingen voor de dagen die zouden volgen.
Brainstormen en plannen maken
Op zaterdag ging de hackathon van start. De studenten van Zone01 zaten vol spanning klaar. Na een korte introductie waarin onze mentoren zichzelf voorstelden, gingen de teams aan de slag. De deelnemers kregen een probleemstelling uit diverse domeinen met thema’s als healthcare, fintech, Aquaculture & Agriculture, digital tools for small businesses en smart cities. In de daaropvolgende twee dagen dagen kregen 19 groepen de tijd om een idee uit te werken in een proof of concept.
De energie spatte er direct vanaf. De studenten brainstormden, discussieerden en begonnen enthousiast met het uitwerken van hun ideeën. Glenn en Luciano liepen rond om vragen te beantwoorden en technische tips te geven. Ze zagen projecten ontstaan die varieerden van een slimme app voor boekhouding tot oplossingen voor e-waste recycling.
Women in tech
Voor de vrouwelijke IT-studenten werd er die dag nog een speciale #WomenInTech-sessie georganiseerd door Machteld Speelman. Ze spraken over de kansen én uitdagingen voor vrouwen in de techwereld. Deze sessie had als doel om vrouwen in technologie te ondersteunen, versterken en aan te moedigen. Hoewel de tech-industrie vol kansen zit, ervaren veel vrouwen uitdagingen zoals vooroordelen, een representatiekloof en beperkte toegang tot netwerken. Het werd een open en inspirerende sessie met persoonlijke verhalen en veel interactie. Ze deelden zelfs dingen waar ze nooit eerder over durfden te praten en hebben stappen gezet die buiten hun comfort zone lagen.
Ondertussen werd er hard verder gewerkt aan de projecten. Glenn en Luciano werden doorlopend bestookt met technische vragen, terwijl Rob zich vooral richtte op de inhoudelijke kant van de presentaties. Jan bezocht intussen een ziekenhuis in Koru, waar hij duurzame mogelijkheden voor smart grid-oplossingen onderzocht.
De dag eindigde met intensieve code reviews. Sommige studenten werkten zelfs de hele nacht door om hun ideeën verder te perfectioneren.
Eindpresentaties en winnaar
Zondagochtend was het zover: de eindpresentaties. Alle 19 teams mochten hun projecten presenteren aan de jury. De spanning was voelbaar, maar de studenten straalden zelfvertrouwen uit. Van innovatieve ideeën tot technisch indrukwekkende oplossingen: de jury stond voor een moeilijke taak.
Uiteindelijk werd HEAL uitgeroepen tot winnaar: een AI-gedreven app die anonieme, veilige en toegankelijke therapie biedt aan overlevenden van gendergerelateerd geweld (SGBV). In Kenia, waar 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 6 mannen hiermee te maken krijgt en slechts 1 op de 10 hulp zoekt, is de behoefte aan geestelijke zorg groot. Met slechts 1 psychiater per 500.000 mensen en 1 psycholoog per 100.000 mensen biedt deze app een oplossing door barrières zoals stigma, armoede en angst te doorbreken en therapie bereikbaar te maken. Het project werd ontwikkeld door een team met twee mannen en drie vrouwen – een prachtige opsteker dus voor Women in Tech.
Als beloning kregen de winnaars laptops, een bijzonder moment dat voor tranen van blijdschap zorgde. Voor veel studenten is een eigen laptop namelijk allesbehalve vanzelfsprekend.
Een week vol trots en impact
Na een feestelijke afsluiting en een traditionele Keniaanse lunch trok de groep er nog even op uit naar Masaai Mara National park.
Wat deze hackathon liet zien? De immense toewijding van de studenten, de kracht van samenwerking en de impact die mentorship kan hebben. De focusgroep kijkt terug op een week vol innovatie, inspiratie en vooral verbinding.
Dank aan alle studenten, mentoren en partners voor een onvergetelijke ervaring in Kisumu!