Van adherence-app tot hackathon in Afrika

De focusgroep ICT in Afrika bij New Nexus werkt al meer dan 7 jaar aan maatschappelijke IT-projecten in Kenia. Dankzij een samenwerking met ICT-organisatie LakeHub uit Kisumu en lokale gezondheidsinstellingen heeft de focusgroep al veel impact gehad. Collega Rob Willems, kartrekker van deze focusgroep, blikt terug op wat er tot nu toe is bereikt en kijkt vooruit naar een nieuwe uitdaging: een hackathon in Kisumu. Hiervoor reist een groep collega’s in december naar Kenia om met lokale IT-studenten innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een actuele gezondheidsuitdaging.

Een vliegende start met de Adherence app

Eerst even een korte recap over onze focusgroep ICT in Afrika. Vanuit sociaal ondernemerschap krijgt deze groep collega’s binnen New Nexus de tijd en ruimte om zich in te zetten om met technologie een bijdrage te leveren aan maatschappelijke uitdagingen in Afrika. Elk lid kan hier met zijn of haar eigen expertise aan bijdragen, variërend van informatiemanagement en procesbegeleiding tot app development en design.

De focusgroep ICT in Afrika 2019
De focusgroep ICT in Afrika 2019

In 2019 lanceerde de focusgroep het eerste projectresultaat: de adherence-app, ontwikkeld samen met LakeHub, Help Heal Foundation en twee Keniaanse ziekenhuizen. Deze app had als doel om hiv-patiënten te helpen hun medicatie trouw in te nemen. Hoewel de pilot succesvol was, lanceerde de Keniaanse overheid onverwachts een eigen therapietrouw-app.

“Aanvankelijk was dat natuurlijk een domper,” vertelt Rob. “Maar het toonde ook aan dat de overheid de potentie zag van digitale oplossingen in de gezondheidszorg. Op die manier hebben we toch ons doel bereikt: laten zien wat ICT kan betekenen voor de zorg.”

De adherence-app zette meer in gang dan alleen een pilot. “Het concept kan nu ook bij andere vraagstukken worden toegepast,” zegt Rob. “En we hebben veel geleerd over samenwerken met partners wereldwijd.”

de adherence-app

Nieuwe uitdagingen in de gezondheidszorg

Toch bleef de focusgroep vastberaden om maatschappelijke impact te blijven maken met technologie. ”We hebben onze partners in het lokale ziekenhuis in Kisumu opnieuw gevraagd bij welke uitdagingen we met ICT zouden kunnen helpen. Ze bleken te maken te hebben met een toename van niet-overdraagbare ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht door de opkomst van fastfoodketens en veranderde levensstijlen. De uitdaging is dus: hoe kan ICT bijdragen aan de bestrijding van deze welvaartsziekten in de Afrikaanse context?” legt Rob uit.

Logo Zoneo1 Kisumu

Hackathon in december

Om deze uitdaging aan te pakken, werken we samen met Zone01, een ICT-opleiding in Kisumu waar jaarlijks 100 studenten een gratis IT-opleiding volgen, inclusief stage en baangarantie. Zone01 organiseert regelmatig hackathons, waarbij studenten hun vaardigheden in de praktijk brengen, met begeleiding van partners zoals LakeHub.

In december reist een delegatie van onze focusgroep naar Kisumu om samen met studenten oplossingen te ontwikkelen voor gezondheidsproblemen die het ziekenhuis aandraagt. “Wat het wordt, kan van alles zijn,” vertelt Rob. “Misschien een app om gegevens zoals bloedwaarden, gewicht en bloeddruk bij te houden, of een platform voor preventie via voorlichting en coaching, zonder steeds naar het ziekenhuis te hoeven. Maar het kan ook iets heel anders worden; dat is juist de kracht van een hackathon.”

Hackathon Zone01 Kisumu

Onze bijdragen

De focusgroep begeleidt de studenten tijdens dit proces. Collega’s Glenn Geelen en Luciano Pappalettera zorgen voor technische IT-ondersteuning, terwijl Rob meegaat vanuit zijn onderwijsachtergrond én als chef bemiddelaar. Machteld Speelman richt zich specifiek op de rol van vrouwen in de Keniaanse ICT-sector, waar vrouwelijke vertegenwoordiging nog altijd laag is. Ook gaan Luciano en Rob de rol van jurylid op zich nemen.

Het doel van het project is om de studenten te leren wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een app of platform. Hoewel het mooi zou zijn als dit leidt tot een succes dat op grote schaal uitgerold kan worden, is dat niet het primaire doel. Op basis van de resultaten van de hackathon zal de focusgroep bepalen welke vervolgstappen er nodig zijn.

Los van de hackathon gaat ook New Nexus oprichter Jan Schut mee als vertegenwoordiger van ons zusterbedrijf Envitron, dat gespecialiseerd is in energiemanagement. Met zijn expertise zal hij onderzoeken of er duurzame oplossingen, zoals smart grid-oplossingen, mogelijk zijn voor het ziekenhuis in Kisumu.