PRAKTISCH DATAMANAGEMENT

Datamanagement is even belangrijk als complex, maar moet het wel zo ingewikkeld zijn? Wij maken het graag praktisch en behapbaar.

En praktisch is het al, want overal in de organisatie wordt al gewerkt met data. Precies daar moet het verschil gemaakt worden. Door klein te beginnen met datgene wat direct waarde oplevert, bouwen we samen aan een stevig fundament. Van daaruit kunnen we datamanagement laten groeien in omvang én volwassenheid.

Pak het stapsgewijs aan

Elke organisatie beseft dat data serieus genomen moet worden in beheer, beveiliging en als asset. Toch raken veel organisaties verstrikt in uitgebreide managementmodellen en overspannen ambities.

 

Daardoor strandt datamanagement vaak in beleidstukken en vergaderzalen. Zonde, want feitelijk is het niets meer dan het onderhouden, beheren, actualiseren en beveiligen van data. Wij helpen je dit stapsgewijs aan te pakken.

De eerste stap

Met de datavisie van jouw organisatie in het achterhoofd, kijken we naar het huidige datalandschap en het gebruik van data. Zo kunnen we bepalen waar we de eerste stap moeten zetten. We beginnen klein en gaan voor een zo snel mogelijk resultaat. Zichtbaar en geld besparend.

 

Negen van de tien keer levert de eerste stap een verbetering van datakwaliteit op. Gaandeweg komen ook andere aspecten aan bod om datamanagement duurzaam in te richten, zoals documentatie, metadata en beveiliging. Het belangrijkste is dat we ons focussen op dat wat het meeste oplevert voor jouw organisatie.

Laat het besef groeien in je organisatie

Onze aanpak is Agile: kortcyclisch en iteratief. Zo checken we regelmatig of we op de juiste koers zitten, zijn de tussentijdse resultaten zichtbaar voor de rest van de organisatie en kunnen we op tijd bijsturen. Daarnaast documenteren we alleen dat wat echt nodig is.

 

Door klein te beginnen en gestaag uit te breiden, kunnen we focus houden en vroeg successen behalen. Hiermee zal het besef in de organisatie van het belang van bijvoorbeeld datakwaliteit steeds verder groeien. En hoe volwassener datamanagement binnen de organisatie wordt, hoe meer aandacht het zal krijgen bij het ontwerpen en veranderen van bedrijfsprocessen. Het wordt domein- of afdelingoverstijgend, een gespreksonderwerp van het management en gezien als bedrijfskritisch.

Kies voor wat nodig is

Elke organisatie kent een andere behoefte en daarom starten wij altijd met een intake om te bepalen wat deze behoefte is. Met een datavolwassenheidsscan brengen we vervolgens in kaart waar de meeste winst te behalen valt. Als New Nexus kunnen we datamanagement vervolgens op verschillende manieren praktisch maken:

Opstellen van een datamanagementstrategie en beleid
Inrichten van een datamanagement organisatie
Opstarten en begeleiden van een datamanagement verbetercyclus: praktisch groeien in datavolwassenheid
Uitvoeren van een datakwaliteitsscan

Uitvoeren en ontwikkelen van datakwaliteitsmetingen. Eenmalig of in een dashboard.
Workshops verzorgen voor groepen medewerkers
Coachen en begeleiden van interne datamanagementrollen

Wat onze aanpak voor praktisch datamanagement jou oplevert

Snel van start

Onder ervaren begeleiding praktisch aan de slag, zodat datamanagement van het papier komt

Snel resultaat

Verbetering van datakwaliteit heeft direct effect op procesvoering, gebruiksgemak en stuurinformatie

Uitgewerkte use cases

Voorbeelden en bouwblokken uit de praktijk voor een toekomstbestendig datamanagementprogramma

Een helder pad

Met vertrouwen stappen zetten om data, nu en in de toekomst, te laten werken voor de organisatie

Grip op data

Kwaliteit, beveiliging en beleid van data wordt praktisch en behapbaar

Continu verbeteren

De betrouwbaarheid van data neemt toe, kosten en risico’s nemen af

Onze experts datagedreven werken

Wij staan voor een open, eerlijke, pragmatische samenwerking met aandacht voor jouw organisatie en jouw mensen.

Allard van de Teems

Management consultant

Koen van Toly

Projectmanager, adviseur en interim-manager

Ontdek meer over datagedreven werken

Kunnen wij jou helpen?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe wij samenwerken beter en leuker kunnen maken? We laten het graag zien. Na ons eerste gesprek heb jij meteen een indruk van onze aanpak.

of neem contact op met Machteld Speelman

Kunnen wij jou helpen?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe wij samenwerken beter en leuker kunnen maken? We laten het graag zien. Na ons eerste gesprek heb jij meteen een indruk van onze aanpak.

of neem contact op met
Machteld Speelman

Machteld Speelman

Kunnen wij jou helpen?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe wij samenwerken beter en leuker kunnen maken? We laten het graag zien. Na ons eerste gesprek heb jij meteen een indruk van onze aanpak.

of neem contact op met
Machteld Speelman