Dat ik de overstap naar Flutter heb geïnitieerd vind ik echt mooi

Jari Kuipers

App developer

Met zijn 25 jaar is Jari Kuipers de jongste medewerker van New Nexus. ‘Ik zit mijn hele leven al tussen de tech. Ik ben erin opgegroeid en zo was het bijna vanzelfsprekend dat ik de software in zou duiken. Daarnaast mag ik graag dingen creëren. Het wordt nog wel eens onderschat, maar software schrijven is een creatief proces. Een proces dat ik dagelijks op mijn gemak kan uitvoeren als app developer bij New Nexus.’

Eye opener

Werken bij New Nexus was een eye opener voor Jari. ‘Ik kwam hier binnen toen ik 21 was en had voor mijn studie Software Engineering tot dusver alleen stage gelopen bij kleine bedrijven. Ineens was ik de benjamin van een groter bedrijf. Maar het was meteen een match. De samenwerking met collega’s is heel fijn en ik ken geen ander bedrijf dat zo flexibel omgaat met haar werknemers. Ik krijg alle ruimte om me te ontwikkelen en om de dingen te doen die ik leuk vind. Contact met klanten, adviseren en het presenteren van producten vind ik bijvoorbeeld geweldig. Als ik weet waar ik het over wil hebben, dan vliegen de woorden uit mijn mond.’

 

Native of crossplatform

Als app developer houdt Jari zich bezig met het ontwerp, de technische ontwikkeling en implementatie van apps in opdracht van klanten. ‘Wie een app wil laten bouwen, komt voor verschillende keuzes te staan. Op basis van wat en wie je met de app wilt bereiken, moet je natuurlijk nadenken over de functionaliteit en gebruikerservaring. Maar er komen ook technische dilemma’s bij kijken. Welk framework kies je bijvoorbeeld? Moet de app geschikt zijn voor iOS, Android of beide? Je hoeft namelijk niet altijd voor native te gaan. Als de casus het toelaat kun je gebruik maken van een crossplatform framework om niet twee keer tijd en kosten kwijt te zijn’

Jari Kuipers werkend achter laptop in bedrijfsrestaurant New Nexus

Flutter

‘Een paar jaar geleden heb ik een proposal gemaakt om over te stappen naar Flutter voor onze crossplatform app ontwikkelingen. Eerder gebruikten we Xamarin.Forms, maar omdat dit framework ophoudt te bestaan, was er behoefte aan een andere werkwijze. We hadden al verschillende alternatieven op een rij gezet: alles native maken, wachten op Microsoft’s nieuwe .NET MAUI, React Native of Flutter. Ik nam het op me om dit verder uit te zoeken en daar een advies over te geven, wat uiteindelijk resulteerde in het voorstel om met Flutter te werken. Dit is een relatief nieuw framework dat onder de motorkap anders functioneert dan de meeste crossplatform frameworks. Het wordt gekenmerkt door zijn flexibiliteit, veelzijdigheid en ontwikkelsnelheid. Dat maakt Flutter in mijn optiek de beste oplossing voor onze crossplatform projecten.’

Het is niet direct zichtbaar voor onze klanten, maar onze ontwikkelsnelheid is er enorm door verhoogd.

Ontwikkelsnelheid

‘Ik ben erg tevreden dat we uiteindelijk de stap hebben gezet. Dat ik die verschuiving binnen de organisatie heb geïnitieerd en bijgedragen heb aan een nieuwe architectuur, dat vind ik echt mooi. Het is niet direct zichtbaar voor onze klanten, maar onze ontwikkelsnelheid is er enorm door verhoogd. Het stelt ons in staat om zo mooi mogelijke producten op te leveren met zo min mogelijk moeite en strubbelingen. Het daadwerkelijk bouwen van apps is natuurlijk mooi, maar mijn passie ligt echt bij het optimaal gebruik maken van moderne tooling en deze toepassen in een goed doordachte architectuur.’

 

De toekomst

Jari: ‘In de toekomst zou ik voor een klant heel graag met Flutter een app willen ontwikkelen die écht goed alle mogelijkheden benut die het platform te bieden heeft. Niet alleen een app die zowel op Android als op iOS functioneert, maar ook op Windows, MacOS, Linux en eventueel zelfs web. Ook zou het interessant zijn om zo’n app te integreren met meer complexe systemen, zoals GPS en Bluetooth. Bovendien is Flutter in actieve ontwikkeling door Google. Het heeft zich over de afgelopen jaren van een ludiek concept ontwikkeld tot een serieuze speler op de crossplatform markt en ik kan niet wachten om de nieuwste ontwikkelingen binnen Flutter toe te passen in opdracht van onze klanten.’

Het ontwikkelteam voor klant Justdiggit met geefeenboompje om de samenwerking te vieren

Ook impact maken met digitale innovatie?

Lees meer over onze software oplossingen op maat, download ons Webinar over app ontwikkeling of neem contact op met Niels Blaauw voor een kennismakingsgesprek.

Ook werken bij New Nexus? Bekijk wat we je te bieden hebben.