Highlights van Microsoft Ignite (drieluik)
Afgelopen week mocht data engineer Mark Vos namens New Nexus aanwezig zijn bij Microsoft Ignite in Orlando. Ignite is een jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars en IT professionals. Naast het bijwonen van diverse presentaties biedt Ignite onder andere de mogelijkheid om in contact te komen met experts van Microsoft, kun je diverse hands-on labs volgen en kun je er examens doen om een certificering te halen.
Dit blog is het eerste uit een serie van drie. In dit eerste artikel geef ik een globaal beeld van de meest belangrijke en enerverende zaken die tijdens Ignite zijn gepresenteerd op het vlak van data en analytics. In de tweede en de derde blog ga ik dieper in op Azure Synapse Analytics en Microsoft Power Platform.
Visie en focus
Ignite start ieder jaar met een presentatie van de CEO van Microsoft, Satya Nadella. Uren van tevoren vormt zich al een rij van mensen die de presentatie graag bij willen wonen. Satya vertelt over de visie en focus van Microsoft, vanuit hun missie om met hun producten elke persoon en elke organisatie wereldwijd in staat te stellen om méér te bereiken. Speerpunt blijft Azure, dé clouddienst van Microsoft. Op het gebied van data en analytics is er één aankondiging die in het oog springt: Azure Synapse Analytics!
Azure Synapse Analytics
De komst van Azure Synapse Analytics werd officieel bekend gemaakt tijdens Microsoft Ignite. Voorafgaand aan de conferentie lag een embargo op de naam. Microsoft noemt Azure Synapse Analytics een ongelimiteerde analyse service, door het combineren van enterprise data warehouses (EDW) en big data analytics. Zowel ongestructuurde als gestructureerde data.
Azure Synapse Analytics is mede gebaseerd op Azure SQL Datawarehouse. Naast deze vorm van data warehousing biedt het de mogelijkheid om, bijvoorbeeld met Azure Databricks, geavanceerde analytics te doen op dezelfde set aan gegevens. Dit alles vanuit één beheerde omgeving. Voorheen waren hier diverse services binnen Azure voor nodig en was governance van het geheel een uitdaging voor IT-afdelingen.
Voor organisaties die beginnen met een Enterprise Data Warehouse, maar uiteindelijk groeien naar een omgeving met een enorme hoeveelheid aan gegevens waar ze analytics op toe willen passen, is dit dé oplossing. In de volgende blog vertel ik je er meer over!
Power Platform
Het Microsoft Power Platform bestaat uit een set aan services dat gebruikers in staat stelt om zelfstandig oplossingen te bedenken en te bouwen voor een verscheidenheid aan uitdagingen binnen organisaties:
- Power BI (gebruikt voor data-visualisatie en analyse)
- Power Apps (stelt gebruikers in staat eigen applicaties te maken voor het oplossen van een veelvoud aan uitdagingen binnen een organisatie)
- Power Automate (om organisatorische processen te automatiseren; voorheen genaamd Flow)
- Power Virtual Agents (voor het maken van slimme, aanpasbare bots)
Alle genoemde services maken onderdeel uit van een low-code/no-code ontwikkelomgeving. Gebruikers kunnen er dus zonder veel programmeerkennis mee aan de slag.
Over elk van deze services zijn geweldige features gepresenteerd, denk hierbij aan versiebeheer en gedeelde datasets binnen Power BI. Ook de toevoeging van Robotic Process Automation (RPA) binnen Power Automate is een erg interessante mogelijkheid om handmatig repeterend werk uit handen te nemen. Ook hier vertel ik in een volgende blog meer over.
AI, Security, Edge en Teams
Uiteraard was het niet alleen maar data tijdens Ignite. Ook op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en security timmert Microsoft aan de weg. Binnen Azure zijn verschillende features toegevoegd met een sterke nadruk op veiligheid. Zowel op het vlak van gebruikersbeheer als ook op het vlak van gegevensbeheer.
Cortana, de virtuele assistent die is ontwikkeld voor Microsoft 10, wordt geïntegreerd in Outlook. Denk hierbij aan het hardop lezen van je mail of het automatisch plannen van vergaderingen. Dit is slechts een begin en nieuwe features zullen gaandeweg toegevoegd gaan worden.
Edge, de browser van Microsoft, is eigenlijk volledig opnieuw opgebouwd. Het maakt nu, net als Google Chrome, gebruik van Chromium. Dit maakt het sneller en een stuk meer compatible met websites.
Ook op het vlak van Teams, het samenwerkingsplatform van Microsoft, zijn diverse aankondigen gedaan. Een leuke om te benoemen is de toevoeging van Whiteboard. Met Whiteboard kunnen teamleden op een leeg canvas snel hun creatieve ideeën schetsen of schrijven en deze uiteindelijk met elkaar delen.
Diversity and Inclusion
Het was niet alleen maar tech tijdens Ignite. Zoals al eerder benoemd, is het de missie van Microsoft om elke persoon in staat te stellen om meer te bereiken. Ieder persoon is uniek en Microsoft vindt het de verantwoordelijkheid van iedereen om een omgeving te creëren, waarin we allemaal het beste uit onszelf naar boven kunnen halen. Een mooie gedachte en tijdens Ignite werd hier dan ook volop aandacht aan besteed binnen het thema Diversity and Inclusion.
Zo waren er diverse presentaties over persoonlijke onderwerpen. Zoals de transformatie van een verlegen en introvert persoon naar een persoon die tijdens Ignite voor tientallen mensen spreekt. Hierbij geholpen door de Microsoft Community.
Celebration
Na vele tientallen sessies was het op donderdagavond tijd voor ontspanning tijdens de Microsoft Ignite Attendee Celebration! Speciaal hiervoor had Microsoft twee complete pretparken afgehuurd. Vervoer werd geregeld en alle bezoekers van Ignite waren uitgenodigd om een kijkje te nemen in Universal Orlando Resort en Universal Island of Adventure. Waaghalzen konden gebruik maken van de wildste attracties zoals Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure die recent was geopend.
Het was de afsluiting van een fantastische week vol met indrukken en genoeg stof om over na te denken!