Update focusgroep ICT in Afrika: online onderwijs en viskwekerijen

Ondanks de coronapandemie kon onze focusgroep ICT in Afrika toch ook op afstand van betekenis zijn voor onze partners in Kenia: de NGO HelpHeal Trust, het IT bedrijf LakeHub, de LakeHub Academy en de ziekenhuizen voor wie we samen de Adherence App bouwen ter ondersteuning van community health workers en Aids-patienten.

 

Viskwekerijen

Tijdens de coronapandemie was de eerste zorg van onze partners om hun families van eten te voorzien. Geen werk betekent geen inkomen en doordat het buitenleven, zoals de markt, stil lag, was eten ook gewoon niet meer zo gemakkelijk te krijgen. Naast rechtstreekse financiële hulp aan deze gezinnen, hebben we daarom ook geholpen om twee viskwekerijen bij de huizen van twee medewerkers van HelpHeal Trust te realiseren.

 

Als ‘familieoudsten’ kunnen zij hiermee hun doorgaans grote families onderhouden en bovendien extra inkomsten genereren door de vis te verkopen. Inmiddels zijn er al enkele tientallen vijvers en hebben ze de smaak van het ondernemerschap dusdanig te pakken dat er plannen zijn voor schaalvergroting.

Online onderwijs

Ook hebben we veel online onderwijs verzorgd voor de LakeHub Academy. Deze academie leidt schoolverlaters, werklozen en carrièreswitchers op tot fullstack JavaScript ontwikkelaars. Onze collega Bouwe hielp de studenten als mentor bij vragen, deed code reviews en gaf presentaties over o.a. Javascript, React en Scrum. Dit is niet alleen leerzaam voor hen maar ook voor ons.

 

Bouwe: “Afhankelijk van mijn beschikbare tijd en behoefte, besteed ik hier 2 a 3 keer per jaar een paar weken tijd aan. Naast dat ik hier zelf veel van leer, is het voor mij ook een speeltuin om dingen uit te proberen, zoals het verbeteren van mijn uitleg, leerzame opdrachten te bedenken en de interactiviteit te vergroten.”

Uitbreiding pilot Adherence app

Toch komt het dagelijks leven langzaam weer op gang. Na ons laatste bezoek aan Kenia voor de pilotfase van de Adherence App, is het aantal deelnemers aan de pilot inmiddels uitgebreid naar 45 community health workers en patiënten die de app gebruiken. We zijn nu in afwachting van de resultaten van de pilot, waarna we het gebruik van de app hopelijk verder kunnen uitrollen en weer nieuwe plannen kunnen maken!