Gastoptreden New Nexus solar boot in De Kameleon

Het officiële solar boot raceseizoen 2020 mag dan door Corona in het water zijn gevallen, onze eigen New Nexus solar boot heeft niet stil gelegen. Vorig weekend had de solar boot nog een gastoptreden in de nieuwste Kameleon-film, gebaseerd op de populaire jeugdboekenserie die stamt uit de jaren vijftig. De opnames voor de film, die volgende zomer in de bioscoop wordt verwacht, zijn vorige week begonnen.

 

De solar boot zal meteen aan het begin van de film te zien zijn en past goed bij het thema van de film. In het verhaal krijgt de tweeling het zwaar te verduren als wordt besloten dat de Kameleon aan de ketting moet. De razendsnelle boot van de broers draait namelijk op diesel en dat is tegenwoordig verboden. Dus moeten Sietse en Hielke op zoek naar een gloednieuwe oplossing voor hun boot. En die vinden ze, door hun eigen inventiviteit en door wat jongens als die twee kunnen bieden aan innovatie.
Bovendien is de solar boot tegen het decor van het Friese landschap mooi om te zien. Wanneer hij snelheid maakt, stijgen de ‘vleugels’ van de boot boven het water uit en ‘vliegt’ zo als het ware verder.

 

Duurzaamheid en innovatie

New Nexus is tevens een van de investeerders in de film. Hoe dat zo? ‘Omdat deze kans via een goede kennis voorbij kwam en we het gewoon een ontzettend leuk idee vonden’ aldus Richard, mede-eigenaar van New Nexus. ‘En natuurlijk omdat het een mooi moment is waarop we weer even de aandacht kunnen vestigen op zonne-energie als duurzame energievorm. De solar boot is door collega’s zelf gebouwd en is een uitvloeisel van onze focusgroepen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. In deze focusgroepen werken medewerkers op een creatieve manier met elkaar samen, voor de fun maar ook om te leren en die kennis weer te delen.’ Door sensoren in de boot en op de zonnepanelen kan het New Nexus Solar Racing Team bijvoorbeeld in een dashboard zien hoe ze die zonne-energie zo efficiënt mogelijk kan gebruiken.

 

Oversteek naar Texel

Maar er staat nog meer op het programma voor het New Nexus Solar Racing Team. Eind september gaan ze, samen met het Solar Racing Team DB20 uit Sneek, de oversteek naar Texel wagen via de Waddenzee. Vorig jaar zetten ze met beide solar boten uit de V20-klasse al het eerste record neer door in 61 minuten het IJsselmeer over te steken. Maar de golven en weersomstandigheden op zee brengen weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, waar ze weer nieuwe kennis mee kunnen opdoen om te delen.

 

New Nexus Solar Racing Team

Het New Nexus Solar Racing Team doet sinds 2016 mee aan verschillende races van onder meer de organisatie Solar Sport One en werd in 2019 wereldkampioen in de open klasse tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco. Voor meer mooie beelden en berichten is het New Nexus Solar Racing Team te volgen op Facebook.