Medewerkers New Nexus wereldkampioen Solar Challenge Monaco

Ons New Nexus Solar Racing Team werd zaterdag 6 juli met de zonneboot wereldkampioen in de open klasse tijdens de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco. Bij de fleet race voeren ze met 54 ronden van samen 50 km de meeste ronden in 3 uur tijd. Ze werden eerste bij de match race, een afvalrace waarbij steeds twee teams tegen elkaar strijden, en derde bij de slalom. Met het totaal aantal punten van 1025 maakten ze ruim 150 punten verschil met de nummer twee en sleepten zo de wereldtitel in de wacht.

 

Initiatief voor en door medewerkers

Bij New Nexus werken de medewerkers naast hun reguliere werk ook op een creatieve manier met elkaar samen in verschillende focusgroepen rondom thema’s als duurzaamheid en innovatie. Het opdoen en delen van kennis staat hierbij centraal. De solar boat en het New Nexus Solar Racing Team komen voort uit deze focusgroepen. De solar boat is uitgerust met 26 zonnepanelen en sensoren die een grote hoeveelheid data leveren. Op basis van deze data wordt de tactiek op het water bepaald.

 

Open zee

In aanloop naar deze internationale race won het team in de afgelopen twee maanden ook al het Nederlands Kampioenschap Zonnebootrace in Akkrum en twee van de drie races van Solar Sport One in Purmerend en in Groningen. Maar het avontuur op open zee in Monaco startte een stuk minder hoopgevend. Na een succesvolle vrije training voer de zonneboot donderdag tijdens de kwalificatie een behoorlijke golf in. Met als resultaat een volgelopen boot die er halverwege de kwalificatie mee ophield.

 

Niet vanzelfsprekend

Erik Rademaker, een van de piloten in het team: ‘Deze prestatie is alles behalve vanzelfsprekend. Dit hadden we donderdag volstrekt onmogelijk geacht. Naast een doorgebrande motor door overbelasting, had ook de MPPT-box via de luchtuitlaat water gemaakt. En door de hoeveelheid zout water was een aantal componenten onder de cockpit definitief overleden. Het team heeft de gehele middag en avond hard gewerkt om alsnog met een werkende boot aan de start te komen. Hier hebben veel mensen heel veel tijd in gestopt.’

 

Verschillende klassen

De Solar Sport in Nederland kent drie klassen: topklasse, V20 en A-klasse. Team New Nexus doet in Nederland mee in de V20 klasse, die uit hetzelfde type boten bestaat. Het ontwerp van dit type boot is van Vripack en de romp is gebouwd door Polynautec. De verdere inrichting en afstelling van de boot en alle hardware en elektronica is aan de teams zelf. In Monaco worden de topklasse en V20 klasse samengevoegd tot de open klasse. Dit maakt het des te bijzonder dat New Nexus als sterkste naar voren kwam. Daarnaast zijn er in Monaco de energy klasse en offshore klasse. In september is de laatste solar race van dit seizoen in Dordrecht. Daar wordt het Solar Sport One wereldkampioenschap bepaald.