Recordpoging oversteek IJsselmeer met zonneboot gehaald

Op zaterdag 14 september vestigden onze collega’s van het New Nexus Solar Racing Team samen met DB-20 Solar Racing Team het allereerste record door het IJsselmeer over te steken met een zonneboot! Ze bereikten de overkant op de heenweg in 82 minuten en op de terugweg door wind mee zelfs in 61 minuten. Deze tijd is als ‘inland shore to shore’ tijds- en afstandsrecord erkend door Solar Sport One.

Bekijk hier de berichtgeving met videobeelden in de lokale media:

Onderaan dit bericht vind je de foto’s van het avontuur.

 

Zuinig gebruik zonne-energie

Een zonneboot wordt volledig aangedreven door zonne-energie en moet deze energie dus heel zuinig inzetten bij weerstand zoals wind, bewolking en golfslag. Tot nu toe voeren de teams alleen op de Nederlandse binnenwateren, een deel van het Gardameer en langs de kust van Monaco. Op het IJsselmeer kregen de teams te maken met fikse tegenwind en extra golfslag door ander vaarverkeer. Beide boten hebben onderweg even kalm aan moeten doen om de accu’s weer op voldoende capaciteit te krijgen. Daarna ging de snelheid weer naar gemiddeld 20 km/uur. De boten kunnen 35 km/uur halen, maar dan ben je zo door je vermogen heen.

 

Vliegen van Stavoren naar Enkhuizen

Piloot Rik Pomstra van DB-20 Solar Boat Racing team en piloot Jasper Spaans van New Nexus Solar Racing Team maakten de oversteek van Stavoren naar Enkhuizen. Het zijn piloten, omdat de boten bij enige snelheid niet meer varen maar ‘vliegen’. De romp komt dan in zijn geheel boven water en alleen de vleugels raken nog het wateroppervlak. Een spectaculair beeld.

In hun kielzog volgden twee boten met de beide tactisch teams en een reddingsboot. De tactisch teams instrueren de piloot op basis van data die met de sensoren in de boot tijdens de tocht wordt verzameld.

 

Slimme strategie

De race werd, onder begeleiding van Solar Sport One, gevaren met zonneboten die vallen binnen de V20 eenheidsklasse. In deze klasse zijn accucapaciteit, zonnepaneelvermogen en het rompontwerp vastgesteld. Door als team te innoveren op cruciale onderdelen zoals verschillende vleugels, voorstuwingssystemen en schroeven, kunnen de teams meer efficiënte en snelheid behalen. Samen met een slimme strategie maakt dit het verschil tussen winnen en verliezen.

Ons New Nexus Solar Racing Team eindigde dit zonnebootrace-seizoen als eerste in het wereldkampioenschap. DB-20 Solar Boat Racing team werd tweede.

 

Stimuleren van innovatie

Via focusgroepen krijgen onze medewerkers tijd en geld om op een creatieve manier samen te werken aan initiatieven waar ze energie van krijgen en die goed zijn voor de samenleving. Het New Nexus Solar Racing Team bestaat sinds 2016 uit zo’n 10 collega’s die hun enthousiasme voor technologie en duurzaamheid hebben omgezet in de ambitie om met onze zonneboot de beste te worden door innovatie. Dankzij deze innovatie helpen we de toepassing van duurzame energie vooruit.