Een terublik op het International Sketchnote Camp

Babette Huisman, BI Consultant bij New Nexu

Ook als trainer ben je nooit uitgeleerd. Daarom bezocht ik in september samen met mijn collega Ralph Van Raaij, eveneens trainer Visual Changemaking, het International Sketchnote Camp in Leiden. Dit inspirerende evenement bracht meer dan 120 grafisch verslagleggers, visueel denkers en facilitators uit maar liefst 14 verschillende landen bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Gedurende twee dagen hebben we ons volledig ondergedompeld in de fascinerende wereld van sketchnoting. Zo houden we onze kennis up-to-date en doen we nieuwe ideeën op, die we dan weer met onze eigen cursisten kunnen delen.

Visual Changemaking

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden als Business Intelligence consultant, heb ik me de kunst van zakelijk tekenen eigen gemaakt en vat ik regelmatig op verzoek bijeenkomsten of strategieën visueel samen. Daarnaast geef ik een training hoe je Visual Changemaking kunt toepassen in je werk. Deze training is opgezet door mijn collega Ralph van Raaij, die naast grafisch facilitator ook informatiemanager en consultant is. In deze rol zet hij Visual Changemaking vaak in als effectieve methode om groepen te laten komen tot een gedeelde visie, ambitie of roadmap bijvoorbeeld.

Creatieve denkers

Een hoogtepunt van het weekend was de kans om te spreken met Paddy en Grant, medeoprichters van The Visual Jam, een wereldwijde meetup voor creatieve denkers en zeer bekend in de sketchnote-wereld. Met hun inzichten en humor is het echt een feestje om naar hun verhaal te luisteren.

Will, Ralph en Babette op het int. Sketchnote Camp

Eigen workshop

Maar we kwamen zelf ook wat brengen. Zo gaf ik een workshop over het combineren van Value Stream Mapping en Visual Changemaking. Daarbij werd ik geassisteerd door mijn moeder Will Bongaerts, die als projectleider zelf ook gebruik maakt van beeldtaal en deze presentatie omzette in een prachtige praatplaat. Het was geweldig om dit samen met haar te kunnen doen en onze kennis te delen met alle aanwezigen. Bovendien hebben we misschien zelfs een opdracht in Saudi-Arabië weten binnen te halen. Op naar sketchnote-opdrachten over de hele wereld!

Will en Babette verzorgen workshop het int. Sketchnote Camp

Nieuwe vaardigheden

Al met al was het International Sketchnote Camp een intensieve, maar inspirerende ervaring. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe vaardigheden toe te passen in mijn werk en deze te delen met nieuwe cursisten van onze toekomstige trainingen. De VCM-basistraining die Ralph en ik in oktober geven, zit al vol, maar de nieuwe data voor 2024 zijn inmiddels al bekend.

Ook effectiever leren communiceren?

In de training Visual Changemaking leer je om met krachtig beeld draagvlak, dialoog en verandering te realiseren. Kies voor een inhouse training of meld je aan voor een trainingsdatum bij ons op locatie.