Ups en downs tijdens ‘Coast to Coast’ in Schotland

Onder de ruim 100 medewerkers van New Nexus bevindt zich een grote groep sportievelingen die houden van een uitdaging. Geregeld doet een club collega’s mee aan een run, een fietstour, squashtoernooi of voetbalwedstrijd. Soms voor een goed doel, soms voor het teamgevoel of juist een persoonlijke prestatie, maar altijd met de support van New Nexus. Want met een gezonde geest in een gezond lichaam functioneer je beter.

Ieder jaar kiezen we één sportevenement waarbij medewerkers die dat willen hun grenzen echt kunnen verleggen: ‘The Challenge’. Op 5 en 6 april gingen ruim 20 collega’s samen het avontuur aan tijdens de Healthy Fest Coast to Coast in Schotland.

Samen trotseerden zij een afstand van 170 kilometer van de ene naar de andere kust van Schotland en wel te voet, op de fiets en in een kajak. We nemen je graag mee in deze prachtige ervaring, in typisch Schotse landschappen en weersomstandigheden, met onderstaand verslag van Marijn Boelens (New Nexus Data Solutions) en een video gemaakt door Martijn Radstake (New Nexus Mobile Solutions).

Lichte spanning

5 april, 04:15 – De zon laat zich nog niet zien, maar de wekker roept ons wakker: het is tijd voor ‘the challenge’. Met een lichte spanning in mijn onderbuik stap ik uit bed, maar eenmaal onderweg gaat die spanning al snel over in een jolige schoolreis sfeer! Eindelijk is het zover, na maanden van trainen en boze partners die vragen: “ga je nu alwéér weg?”, mogen de helden van New Nexus laten zien waarvoor we de afgelopen periode onszelf zo vaak in het zweet hebben gewerkt. De uitdaging om in twee dagen 170 km af te leggen van de ene kust van Schotland naar de andere kust. Dit zowel op de fiets als te voet en in de kajak!

Tegenligger

Aangekomen in Schotland schijnt er een prachtige lentezon door de wolken en genieten we van de mooie omgeving. Een verademing bij de kou en mist die ons de rest van het weekend staat te wachten. We nemen onze op maat afgestelde fietsen in ontvangst en gaan de omgeving vast verkennen. Wanneer we tweemaal in de koplampen van een auto hebben gestaard, is het ons duidelijk dat ze daar niet van plan zijn om aan de rechterkant van de weg te gaan rijden!

Na wat sightseeing belanden we in een mooie oude pub en genieten van een klein pintje. Op deze zwoele avond gaan de fantasieën alvast een dag vooruit, eenieder mijmerend over de uitdaging die voor ons ligt. Ondanks dat het kwik de min in gaat die nacht, is het in onze semi-verwarmde tent redelijk toefen.

Aantrekkingskracht

Als zaterdag 6.00 uur de wekker gaat, ligt iedereen allang met geopende ogen en een bevroren neus. De dag is dan eindelijk aangebroken dat we de elementen mogen trotseren. Na een flink ontbijt stappen we in de bus naar de kust, waar we nog net even onze kleine teen in de schotse zee kunnen hangen. Met een laatste attentie om de ‘Caution’-borden serieus te nemen, galmt het startschot door de duinen. Daar gaan we voor etappe 1, een trailrun van 15 km (in werkelijkheid 11,5 km) door de prachtige Schotse natuur! Eenmaal weer aangekomen op het basiskamp stappen we in onze fietskleding voor een tocht van 77 km door het heuvelachtige landschap. Helaas is het een beetje mistig waardoor we minder kunnen genieten van het uitzicht. Al snel ontstaan er verschillende groepjes die hun eigen tempo rijden. Team New Nexus staat er wel heel gaaf op en onderweg wordt er meerdere keren geroepen: “Daar zijn de New Nexus boys!”. We hebben blijkbaar aantrekkingskracht, want al snel blijft er een gezellige groep mensen aan ons lint hangen.

Na een aantal uren fietsen begin je de beentjes (en het zitvlak) aardig te voelen. Hoe lekker is het dan als je “From here it’s all downhill, boys!” hoort. Niets blijkt minder waar! We moeten ‘de muur van Schotland’ nog beklimmen. Een steile berg volledig in de mist die ervoor zorgt dat het melkzuur in de beentjes nog verder wordt aangevuld. Maar eenmaal op de top mogen we van de mooi lange afdaling genieten, waarbij de snelheid oploopt tot 65 km/h!

Opwarmen in Loch Ness

We vertoeven deze avond aan het Loch Ness. Even heerst er grote teleurstelling als bij binnenkomst blijkt dat de gedroomde warme douches en maaltijden nog niet gereed zijn. We besluiten van de nood een deugd te maken en duiken het meer en vervolgens een pub in voor een lekkere pint. Het voelt even koud, maar daarna word je heerlijk warm! Die avond sluiten de luiken vroeg, om de volgende dag weer klaar te zijn voor stage 2.

Modderglijbaan

De volgende morgen vertrekken we in kleine groepjes voor een grotendeels off road fietstrail van 56 km! Gelukkig is er die dag iets meer zicht waardoor we zo nu en dan ook kunnen genieten van het fabelachtige uitzicht. Aangekomen bij de tussenstop doen we weer een kledingwissel en zorgen we voor aanvulling van zout en calorieën, om door te gaan met een trailrun van 23 km. Van tevoren wisten we al dat dit een zware exercitie zou worden, want de trail is voornamelijk offroad en bergop.

 

Vol goede moed beginnen we aan deze tocht omhoog, terwijl de beentjes nog wat na zwabberen van het fietsen. Op ongeveer 80% van de route beginnen we te geloven in een goede afloop! Nadat een vriendelijke gids ons door een rivier heen loodst, kijken we rechts omhoog. Het zal toch niet zo zijn dat we die berg ook nog op moeten? Laten we het zo zeggen: het waren 4 zware laatste kilometers. Met name omdat de afdaling een soort modderglijbaan was. Dit voel je, na zoveel kilometers, wel in je quadriceps! Nu nog twee kilometer kajakken en dan zijn we er. De beloning ligt op de eindstreep: een knuffel van een puike Schotse dame, een medaille, een warme tent en een lekker biertje!

Harmonie

Een voor één druppelen onze helden binnen! Veelal moe maar zeker voldaan. Aangekomen in het kamp verblijden wij onszelf met een lekker warme douche of een duik in Loch Ness. In de tent pakken we een strategische positie tussen de massagetafel en de dansvloer. Voor elk wat wils. Deze avond worden we verrast met een lekkere whiskyproeverij. Ik keek eens om mij heen en zag ieder op zijn manier genieten van deze prestatie. De een met een biertje in zijn hand, de ander gaat nog even met de voetjes van de vloer. Blij als we waren zonk de avond langzaam weg in een gelukzalig verpozen.

Wij hebben super genoten. Niet alleen van de prestatie maar zeker ook van het teamgevoel en de harmonie. Op naar de volgende challenge!

Lees hier meer over onze focusgroep sport of andere thema’s waar we als New Nexus in investeren!