Splitspoor

GESCHREVEN DOOR

Mark Winters

Mark Winters

Tester

New Nexus bestaat dit jaar 15 jaar en voor deze mijlpaal trakteerde New Nexus alle medewerkers op een tripje naar Split, in Kroatië. De meest voor de hand liggende manier van reizen was met het vliegtuig ook al druiste dit wel enigszins tegen de principes van mij en mijn collega Martin de Boer in.

Vanwege onze vliegschaamte sloegen we in eerste instantie de trip naar Kroatië af. Uiteindelijk hebben we besloten om dit lustrumfeest aan te grijpen en op een duurzamere manier Split te bereiken. Namelijk per spoor en onze ervaring te delen. 

Bij New Nexus staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo rijden de meeste collega’s elektrisch, heeft ons kantoor dit jaar nog de hoogste erkenning gekregen op het gebied van duurzame nieuwbouw (‘Outstanding’ score op de BREEAM-duurzaamheidsladder) en hebben we binnen New Nexus een focusgroep Duurzaamheid opgericht om duurzaamheid bij de medewerkers te bevorderen. New Nexus juigte ons initiatief daarom ook toe en bekostigde de reis, om er leerling uit te trekken voor een volgende gelegenheid.

 

Treinreis Split Martin en Mark

Opgesplitst

Om gelijktijdig aan te komen met onze collega’s in Split vetrokken we een dag eerder met de trein vanuit Groningen. We hadden namelijk uitgerekend dat we voor deze treinreis twee reisdagen nodig zouden hebben. We hielden een blog bij voor de collega’s. Daarin vertelden we over de boeking, de kosten, het (dis)comfort, het overstappen, de wachttijden, onze medepassagiers, de slaapcoupé, het humeur van de conducteurs, de douanecontroles, etc.

 

Sporen wij of toch niet? De conclusies

We kregen te maken met (on)behulpzame conducteurs en krappe slaapcoupés tot uren in de wacht staan en een omleiding door een veldbrand. Onze collega’s hadden heel veel respect voor onze keuze om duurzaam te reizen, maar of het Europese spoornetwerk er klaar voor is…? Dan is ons antwoord nee! Je kan je inzetten voor duurzaamheid, maar aan die inzet zitten wel grenzen. Geld en tijd spelen daarin een belangrijke rol en zo is er bijvoorbeeld ook geen Europees spoorboekje. En lukt het jou wel om zelf een route samen te stellen dan is het zeer onbetrouwbaar.

 

Maar ondanks al deze beschouwingen houden we fantastische herinneringen over aan onze Seven Days Split: onze Koot en Bie-conversaties, de ontvangst door onze collega’s in Split, de behulpzame conducteur in Mannheim, de collega taxi naar huis, de mooie gesprekken over wat ons bezig houdt en bezorgd maakt en de pret tijdens het bloggen. Over onze blog gesproken…..Overweeg je zelf een treinreis in Europa te maken? Onze blog is het lezen meer dan waard!

Duurzaamheid leeft bij ons

Meer lezen over New Nexus en duurzaamheid. Je vindt het bij onze focusgroep Duurzaamheid.