New Nexus zeilschip weer op koers naar scholen in Nieuw-Zeeland

Eindelijk was er voor S/Y New Nexus een plekje vrij op de werf in Whangarei op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Na hier bijna een jaar stil te hebben gelegen, eerst door de coronauitbraak en vervolgens vanwege de ongunstige weersomstandigheden, was het tijd om de boot weer vaarklaar te maken. Gedurende zes weken hebben schippers Niels en Bibi een aantal grote en belangrijke onderhoudsklussen aan het zeilschip gedaan. Inmiddels is in Nieuw-Zeeland de lente aangebroken en ligt de New Nexus weer in het water. Klaar om hun missie voort te zetten!

 

Plastic recyclen met scholen

Op dit moment maken Niels en Bibi eerst een aantal proeftochten om de boot in zijn nieuwe staat goed te testen en hun zeebenen weer wat te trainen. De komende tijd gaan ze de kust van het Noordereiland verder verkennen om in het nieuwe jaar koers te zetten op het Zuidereiland, richting de Golden Bay. Daar kunnen ze hun oorspronkelijke missie eindelijk weer voortzetten: scholen bezoeken om kinderen te onderwijzen over een duurzame levensstijl en het recyclen van plastic. Samen verzamelen ze plastic afval uit de zee en van het strand om dit vervolgens in hun eigen oventje op zonne-energie om te zetten in kleurrijke plastic bloempotjes.

De scholen in Nieuw-Zeeland worden, via het project ‘Groningen schoon dankzij mij’ van de gemeente Groningen, in contact gebracht met scholen in de provincie Groningen. Zo kunnen de leerlingen via video’s kennis en ervaring uitwisselen. De school in Golden Bay, de plek waar de Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman in 1642 als eerste Europeaan aankwam in Nieuw-Zeeland, wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan een school in Lutjegast waar Abel Tasman werd geboren.

Bloempotjes van gerecycled plastic

Vaar online mee als ‘patron’

Nieuw-Zeeland is slechts een van de landen waar zij dit mooie werk doen. Niels en Bibi zijn de afgelopen 3 jaar al in een groot deel van de wereld geweest en hebben nog steeds een jaar te gaan. Om het initiatief van deze twee avonturiers te financieren werd de 4GreenFoundation opgericht, waar New Nexus al sinds het begin hoofdsponsor van is.

Maar jij kan hier ook deel van uitmaken. Via de Facebook pagina en het YouTube kanaal van de 4GreenFoundation delen Niels en Bibi regelmatig hun belevenissen. Hun persoonlijke reisverslagen zijn sinds kort exclusief te volgen via Patreon. Wie zich aanmeldt als ‘patron’ ontvangt extra foto’s en video’s en mag als eerste de nieuwe afleveringen bekijken. Met deze extra steun kunnen ze over de hele wereld scholen blijven bezoeken, stranden schoonmaken en plastic recyclen. Vaar je mee?