Standaard informatie- en dataplatform voor gemeenten

New Nexus en het recent opgerichte Solid5 zijn een samenwerking gestart om gemeenten te helpen bij hun datagedreven besluitvorming. Solid5 adviseert gemeenten bij management en bedrijfsvoering met behulp van data en levert nu ook gestandaardiseerde data-oplossingen. Onze collega’s van Data Solutions hebben hiervoor het data- en informatieplatform specifiek voor gemeenten ontwikkeld. Zo kunnen gemeenten kostenefficiënt een modern platform gebruiken, eenvoudiger informatie uitwisselen met andere gemeenten en sneller en beter datagedreven beslissingen nemen. Bovendien wordt de gemeente zelf eigenaar van het platform.

Solid5

Solid5 is speciaal voor deze samenwerking in het leven geroepen door Marijn Boelens, Gustaaf Stevens, Dick Blaauw en Ronald Kubbe. De laatste drie hebben een bewezen track record in overheidsland op het gebied van management en consultancy in combinatie met data. Marijn is sinds 2016 managing consultant Data Solutions en mede-eigenaar bij New Nexus. Als New Nexus ontwikkelen we doorgaans vooral maatwerk software en data- en informatieplatformen en ondersteunen we verschillende organisaties, waaronder gemeentes, bij strategische thema’s als Datagedreven werken. Via Solid5 leveren we nu dus ook een standaard data-oplossing voor gemeenten.

In de huidige tijd kan datagedreven werken veel beter worden ondersteund

Meer functionaliteit tegen lagere kosten

Ronald Kubbe verbaasde zich tijdens zijn werkzaamheden voor gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden over de oplossingen die hij tegenkwam op het gebied van datagedreven werken: “Oplossingen die vaak tegen hoge (jaarlijkse) kosten geleverd worden, relatief weinig functionaliteit bieden voor de (eind)gebruikers, maatwerk zijn voor elke gemeente en zelfs in een aantal gevallen niet voldoen aan de privacywetgeving. Aan de andere kant zie ik ook veel handmatige werkzaamheden bij het verzamelen en bewerken van data. Dit vaak nog met behulp van Excel. Terwijl in de huidige tijd datagedreven werken veel beter ondersteund kan worden met meer functionaliteit tegen lagere kosten.”

Zo kan de organisatie zich richten op het toepassen van data in plaats van op het verzamelen en bewerken ervan

Modern data- en informatieplatform

“Daarom leveren Solid5 en New Nexus een modern data- en informatieplatform op de Azure infrastructuur, waarop een volledig geautomatiseerd framework is ontwikkeld: de New Nexus Basis”, legt Marijn Boelens uit. “Op dit platform ontwikkelen we een generiek gegevensmodel voor gemeentes en komen standaard informatieproducten zoals dashboards beschikbaar. Hiermee wordt de data laagdrempelig beschikbaar en krijgen gemeentes de mogelijkheid om informatieproducten met elkaar uit te wisselen en te delen. Zo kan de organisatie zich richten op het toepassen van data, in plaats van op het verzamelen en bewerken ervan.”

Aanpak Gemeentelijk Dataplatform New Nexus en Solid5

Gemeente wordt zelf eigenaar

Wanneer een gemeente voor dit platform kiest, verzorgt New Nexus de technische implementatie en desgewenst het beheer. De gemeente wordt vervolgens zelf eigenaar van het platform. Daarbij bestaat nog steeds de mogelijkheid om op verzoek van de klant maatwerk oplossingen te bieden.

Geïnteresseerd?

Wil je meer weten over het standaard data- en informatieplatform voor gemeenten? Neem dan contact op met Marijn Boelens of kijk op de website van Solid5.