Datadriven & Compliancy: een utopie?

Wist je dat de installaties van Omrin zo efficiënt recyclen dat zelfs de gassen die vrijkomen bij het vergisten van luiers worden gebruikt als brandstof voor hun eigen voertuigen? Dit innovatieve proces kregen de leden van de Noordelijke Productiviteits Alliantie (NPAL) afgelopen vrijdag te zien tijdens een rondleiding over Ecopark de Wierde van recyclingbedrijf Omrin in Heerenveen. Hier waren zij te gast voor de workshop ‘Datadriven & Compliancy: een utopie?’ die wij samen met Nimble Institute als NPAL Solutions Providers voor hen verzorgden.

Om zo vooruitstrevend te zijn in de maakindustrie als Omrin, moet je je processen op het gebied van data en ook security op orde hebben. Hoe je dat doet, daar kon onze consultant datagedreven werken Koen van Toly en executive advisor Evert van Roekel van Nimble de aanwezigen meer over vertellen.

Koen van Toley geeft presentatie tijdens NPAL bijeenkomst over data gedreven werken

Van data naar duurzame innovatie

Na een kort welkomstwoord door Niels Blaauw, commercieel manager bij New Nexus, presenteerde Koen aan de hand van het volwassenheidsmodel voor datagedreven werken wat daar behalve technologie allemaal bij komt kijken. Hierbij draait het om het kunnen nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment met de juiste stuurinformatie.

Evert legde uit voor wie en wanneer de nieuwe NIS2-securityrichtlijn van toepassing is en welke stappen nodig zijn om compliant te worden. De beste aanpak is uiteraard afhankelijk van de bedrijfsspecifieke risico’s en beheersmaatregelen. Om datagedreven en compliant te zijn, kunnen bedrijven het in elk geval beter niet als ‘moetje’ zien, maar als een continu verbeterproces.

Evert van Roekel geeft presentatie tijdens NPAL workshop ‘Datadriven & Compliancy: een utopie?’

Voor de troepen uit

Business Consultants Sjoerd Veenstra en Natasja Vemmer van Omrin onderschreven deze conclusie vanuit hun dagelijkse praktijk. Continu werken aan verbetering van data en datagedreven werken gaat hand in hand met het verbeteren van IT- en OT-security volgens de richtlijnen van ISO 27001 en de nieuwe NIS2. Dat levert je organisatie de meeste waarde op en zo loop je alvast voor de troepen (en dwingende wetgeving) uit.

Bedrijfsbezoek NPAL-leden bij recyclebedrijf Ormin

Een kijkje achter de schermen

Na de presentatie kregen de deelnemers een uniek kijkje achter de schermen van de installaties van Omrin. Gewapend met mondkapjes, helmen en hesjes, konden ze de enorme machines met lopende banden en opvangbakken bewonderen. In de hal hing echter geen al te frisse geur, wat ook in je kleren gaat zitten. Om klachten van het thuisfront voor te zijn, kreeg iedereen na de rondleiding een leuk aandenken mee om dat wat te verbloemen.

Relatiegeschenk voor NPAL-leden

Ook van data naar innovatie?

Heeft jouw organisatie de wens om meer datagedreven samen te werken? We helpen je graag met bijvoorbeeld een eerste opzet voor een Data Driven Roadmap of quickscan van je huidige informatieplatform. Neem voor meer informatie contact op met Niels Blaauw.

Lees meer