EK pool als databron voor Power BI dashboard

Data en sport vormen een gouden combi. Data bewerken, visualiseren en analyseren is wat onze data specialisten doen en sporten doen we graag samen in onze vrije tijd. Binnen New Nexus circuleert dan ook altijd wel een ranglijst van een of andere sportieve challenge onder collega’s. Momenteel vormt de EK pool een leuke en eenvoudige databron om een mooi Power BI dashboard mee te maken. Zo simpel kan het zijn!

Geschreven door

Annemijn van der Vaart

Data scientist

EK pool als databron

Als we zelf even geen sportwedstrijd hebben, kijken we graag naar andere sportievelingen, zoals op dit moment het EK. En natuurlijk hebben wij dan net als vele anderen een EK pool. Fanatiek wordt er gestreden om de titel als meestervoorspeller. Hierbij maakt de ene deelnemer gebruik van een random Excel functie, terwijl een ander zijn eigen analyse heeft losgelaten op historische data in combinatie met de FIFA ranglijst om zo tot zijn voorspellingen te komen. Je mag raden wie het dichtst bij de juiste uitslagen zit…

 

Hoe dan ook is zo’n EK pool natuurlijk een mooie databron. In ons geval gaat het om een Excel waarin alle voorspellingen van deelnemers zijn verzameld, inclusief een krachtige rekenmodule die de punten uitrekent. Aangezien het Excel bestand verschillende soorten informatie bevat, hebben we er een mooi datamodel voor gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de te spelen wedstrijden, de deelnemers, de voorspellingen, de uitslagen en uiteraard de behaalde punten. Onze PowerBI expert Pieter Meindertsma kon het dan ook niet laten om deze gegevens in een dashboard te visualiseren.

Ranglijst in een app

Zo kunnen alle deelnemers nu via een app op hun telefoon zien hoe ze ervoor staan in de ranking en wie de snelste stijgers of dalers in het klassement zijn. Maar ook welke wedstrijdvoorspellingen hij of zij en de overige deelnemers gedaan hebben. Of je gebruikt de app tijdens een wedstrijd om aan de voorspellingen van de andere deelnemers te zien wie er nog kans maken op een juiste uitslag en er zo met de meeste punten vandoor te gaan.

 

Dus ondanks dat Nederland er helaas al uit ligt, blijft het voor ons nog even spannend wie er bovenaan gaat eindigen…

Pieter Meindertsma BI Consultant New Nexus

Pieter Meindertsma

BI consultant

Klik op het dashboard om zelf even te spelen met de verschillende velden!

Zo simpel kan het zijn!

In dit voorbeeld is de databron voor het dashboard een enkel Excel bestand, maar met vele verschillende tabbladen. Dus ook als de data niet uit een datawarehouse of uit verschillende bronnen komt, kan PowerBi een perfecte oplossing zijn om je data te visualiseren.

 

Wil je weten hoe? Bel gerust, we helpen je graag op weg.