Zelfvoorzienend schip draagt
naam New Nexus

Op zondag 27 augustus 2017 hebben Niels Tammeling en Tjerk Zweers van de 4Green Foundation de eerste mijlen van hun duurzame wereldreis gevaren. In de afgelopen vier jaar hebben Niels en Tjerk hun zeilboot omgebouwd tot zelfvoorzienend schip. Met dit schip gaan zij in drie jaar tijd met behulp van water, wind en zon en zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen de wereld rond zeilen.

Grachtenparade
Nadat ze op 27 augustus om 10.00 uur zijn uitgezwaaid in Garnwerd, zijn ze via de Dorkwerdersluis en het Reitdiep, wat de afgelopen vier jaar hun thuishaven is geweest, naar Groningen gevaren om vervolgens aan te meren in de Zuiderhaven om afscheid te nemen van de stad. Een feestelijk afscheid, want om 14.00 uur startte de Grachtenparade, onderdeel van de vijfde editie van het Grachtenfestijn. Ruim 100 boten, waarvan een deel vaart op duurzame energie (o.a. waterstof en zonne-energie) passeerden de zeilboot van Niels en Tjerk.

Scheepsdoop
Nadat alle boten van de Grachtenparade de boot van Niels en Tjerk gepasseerd zijn, is het zelfvoorzienende schip gedoopt tot de ‘New Nexus’. Wij zijn hoofdsponsor van de 4Green Foundation en daarmee naamgever van de boot. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en geloven dat ICT een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzame wereld. Ook wethouder Joost van Keulen was bij de doop aanwezig en heeft na afloop een lintje doorgeknipt.

Duurzaam gebrouwen afscheidsbier
Na de doop werd er geproost met het duurzaam gebrouwen afscheidsbiertje genaamd ‘4Green bier’. Het biertje is gebrouwen met een mix van water uit de Groninger grachten en de Waddenzee, pilsmout uit de Eemshaven, het oergraan ‘rode emmer’ uit Bellingwolde en zwart haver. Het afscheidsbiertje is Niels en Tjerk aangeboden door Maik van Heerd (eigenaar van café De Toeter) en bierbrouwer Jurjen Verver heeft het proces in goede banen geleid.