New Nexus geeft twee workshops op Agile congres

Op het Agile congres van Samenwerking Noord op 19 mei verzorgden wij twee workshops: de Agile Game Box en ‘Design Sprint als wonderpil voor alles?’. Bij beide workshops ging het vooral om het verkrijgen van nieuwe inzichten door spelenderwijs zelf te ervaren. Aangezien het motto van de dag ‘samen lol maken’ was, paste deze werkwijze daar perfect bij.

Design sprint als wonderpil?

Binnen een week een oplossing voor dat vastzittende project waar je al maanden beweging in probeert te krijgen? Weinig mensen die je geloven als je dat belooft. Toch lijkt er een ‘wonderpil’ te bestaan: een design sprint. Van startups tot multinationals worden design sprints georganiseerd om ontwikkelprocessen te versnellen of lastige problemen te tackelen. Het onderwerp kan alles zijn. Het enige wat je nodig hebt is een multidisciplinair team van 6-8 collega’s.

Niet eindeloos doorpraten

In een workshop met deelnemers van 10 verschillende bedrijven is er natuurlijk geen gezamenlijke kennisbasis. Hoe kun je dan met elkaar een mini-sprint doen? Collega Willemijn Muggen begeleidde deze workshop: “Door precies dat te doen wat een Design sprint zo sterk maakt: de aanwezige denkkracht verzamelen en inzetten. Dus: niet eindeloos doorpraten en met veel woorden uitleggen wat je precies bedoelt: het idee, de oplossing of de uitdaging spreekt voor zich – en de groep beslist binnen 5 minuten waar ze aan gaan werken.”

Workshop design sprint op Agile congres 2022

Experimenteren en innoveren

De eerste groep besloot aan de slag te gaan met het vraagstuk ‘Hoe kunnen we hybride werken laten werken?’. De tweede groep gebruikte de design sprint voor het onderwerp ‘Hoe zorgen we ervoor dat teams gevarieerd worden en blijven?’. Willemijn loodste beide groepen in 10 stappen van het probleem via een geeltjesstorm en woordeloze stemming naar actionable items in een imapct/effort-diagram. “En het lukte! Dank aan de deelnemers die in mijn workshop op het Agile congres dit experiment aandurfden. Zij weten nu over het waarom en hoe van Design sprints en gaan deze manier van experimenteren en innoveren in hun eigen bedrijven uitproberen.”

Hoe agile is jouw mindset?

Tijdens deze workshop met de Agile Game Box spelen we verschillende games waarmee deelnemers getriggerd worden om na te denken over hun eigen Agile mindset en die van de organisatie waar ze in werken. Daarbij komen allerlei elementen naar voren die bij een Agile omgeving passen. Zoals iteratief werken, feedback ophalen, waarde creëren en samenwerken.

Klittenband game

Collega Eric de Jong begeleidde samen met onze andere Agile consultants Saskia Postma, Hanneke de Jong en Halbe Visser deze workshop: “Met de deelnemers van het Agile congres deden we o.a. de Klittenband game en de Storymapping game uit onze zelf ontwikkelde Agile Game Box. Hoe zet je storymapping in om tot een gezamenlijk beeld van een vraagstuk en MVP te komen? En welke verantwoordelijkheden horen er volgens jou bij welke rol in een Agile team? Zoals je op de foto kunt zien waren de product owner en scrum master zoals wel vaker de sjaak… Daarover gaan we vervolgens dus in gesprek.”

Nieuwsgierig geworden?

We bieden onze Agile Game Box workshop en de Design sprint als wonderpil ook aan op maat bij jou (of ons) op locatie!