Vernieuwde versie app Spacetime gelanceerd

Gisteravond is op Let’s Gro, het festival over de toekomst van Groningen, de vernieuwde versie van de app Spacetime gelanceerd. De bestaande app, waarmee je berichten naar de toekomst kan sturen, is uitgebreid met een locatie component. De app gaat verder onder de naam Spacetime Layers.

De app Spacetime is bedacht en gemaakt door kinderen van de plusklas van de Oosterhoogebrugschool in Groningen, waar Patrick Trentelman de leraar van is. Toen Patrick Trentelman drie jaar geleden bij ons aan klopte met de vraag of wij hem wilden helpen bij het maken van de door de kinderen bedachte app, waren wij meteen enthousiast.

Met de vernieuwde versie van de app kun je berichten en informatie ontvangen als je op een bepaald moment op een specifieke plaats arriveert. Spacetime geeft individuele gebruikers, maar ook scholen en instellingen de mogelijkheid om een eigen layer of laag op de kaart te leggen. Op deze layer kunnen foto’s, video’s en teksten worden geplaatst en zo ontstaat er een interactieve kaart.

Op de eerste versie van de app kwamen ontzettend veel reacties. Niet alleen vanuit het onderwijs, maar ook vanuit erfgoed en cultuur. Partijen als De Groninger Archieven, Het Drents Archief, Het Groninger Landschap, Geopark de Hondsrug en Make A Wish Nederland gaan Spacetime Layers gebruiken als nieuw verbindend platform. UNESCO laat weten: “Dit is een heel mooi initiatief, waarin mediawijsheid, cultuureducatie en vakoverstijgende didactiek samenkomen. We zouden dit graag onder de aandacht brengen van Unesco’s hoofdkantoor in Parijs, omdat het op een heel mooie manier de aandachtsgebieden van Unesco bijeenbrengt.” Noordhoff Uitgevers koppelt de app aan hun methode wereldoriëntatie, met een pilot van 40.000 scholieren.

Spacetime Layers is een online platform geworden. Een app, die diverse informatiebronnen kan verbinden en ontsluiten. Waarmee je vrienden je op speurtocht sturen en waarmee erfgoedinstellingen je archieffoto’s en verhalen van die ene toffe plek laten zien. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Spacetime heeft inmiddels tienduizenden actieve gebruikers. Met de app kun je op avontuur gaan en meteen iets leren. Over het verleden en over de toekomst. Voor jong en oud. Gewoon in het heden, op je eigen telefoon. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de animatie, lees het artikel in het Dagblad van het Noorden en download de app in de App Store of Google Play Store!