Een proefrit van twee weken

Binnen New Nexus wordt elektrisch rijden al jaren gestimuleerd. De helft van onze parkeerplaatsen is voorzien van een laadpaal en ruim de helft van de leaseauto’s is elektrisch of hybride. Gert Damstra behoort tot de groep die nog geen elektrische of hybride auto rijdt, maar volgens Gert is dit een kwestie van tijd. Tijdens de meivakantie ruilde Gert zijn Renault Talisman met Koen Deuze zijn volledig elektrische Opel Ampera-e. Koen ging met Gert zijn niet elektrische auto op vakantie naar Zuid-Frankrijk en zo kon Gert een keer ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Gert vertelt in deze blog hoe zijn ‘proefrit van twee weken’ bevallen is.

Laadstress

Ondanks dat de Opel Ampera-e technisch een goede auto is en ook prima rijdt, ben ik in het begin erg gefocust op de ‘brandstofmeter’. Zit er nog genoeg stroom in de accu om de bestemming te bereiken? Is er een laadpaal op de plaats van bestemming? Is er een laadpaal vrij? Duurt het laden niet erg lang? Deze vragen leverden de eerste dagen de nodige laadstress op.

Andere manier van rijden

Het aantal traditionele benzinestations in Nederland is groot, je gooit in een paar minuten de tank vol en je weet hoeveel kilometer je met een volle tank kunt rijden. Als je elektrisch rijdt gaat dit toch iets anders, je laadt je auto op als je ergens voor langere tijd parkeert ook al is de accu nog niet leeg, je plant je route met behulp van een app en bent altijd gefocust op de aanwezigheid van (de juiste) laadpaal. Na een week had ik deze manier van rijden onder de knie en verdween de laadstress als sneeuw voor de zon. Het werd een sport om zoveel mogelijk kilometers te rijden met één acculading.

Ervaringen

Ondanks dat ik wel even moest wennen aan het rijden in een elektrische auto, is het elektrisch rijden goed bevallen. Met gemengde gevoelens ruilde ik na twee weken weer van auto met Koen. Mijn leasecontract loopt niet op korte termijn af, maar wanneer het zover is, staat een elektrische auto zeker op mijn wensenlijst. Ik ben er wel achter gekomen dat een eigen laadpaal bij je huis geen overbodige luxe is.

Voor iedereen die niet bekend is met het rijden in een elektrische auto: ik kan het je aanraden om een tijdje van auto te ruilen met een collega die wel elektrisch rijdt. In een langere periode kom je erachter hoe het daadwerkelijk is om elektrisch te rijden, heel anders dan tijdens een proefrit van een uur. In de maand juni kunnen alle medewerkers van New Nexus ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. De maand juni staat in het teken van de Pilot Duurzame Mobiliteit. Tijdens deze pilot is er een volledig elektrische poolauto beschikbaar waar collega’s gebruik van kunnen maken.

Geschreven door

Gert Damstra

Business Intelligence Consultant