Plezier als fundament
en iedereen stuurt mee

Op mijn afspraak ben ik een paar minuten te vroeg. In die luttele tijd vragen een paar medewerkers me of ik wat wil drinken. Het tekent de mensgerichte sfeer in dit ICT bedrijf New Nexus in Tynaarlo. Het gesprek heb ik met Richard Tapper en Jan Schut, directie en eigenaren.

Het bedrijf met zo’n honderdvijfentwintig medewerkers bestaat tien jaar. Het verleent diensten op het gebied van automatisering en het ontwikkelen van apps. Eén van de nieuwste is een app waarmee diabetici hun bloedwaarde kunnen meten. Richard: “We worden vaak met apps geassocieerd. Je moet dat eigenlijk zien als een uithangbord waarmee we klanten naar ons toe trekken. Driekwart van ons werk speelt zich in andere bedrijven af door middel van detachering.”

New Nexus kreeg in 2016 de award voor het vitaalste bedrijf van Drenthe, omdat het veel doet om de ontwikkeling van het personeel te stimuleren. De helft van de winst van het bedrijf mag het personeel uitgeven voor eigen ontwikkeling, maar ook aan maatschappelijke doelen. Zo werd meegedaan aan de Dutch Solar Challenge en eindigden ze zowaar als eerste. Ook gaven ze IT cursussen aan vluchtelingen en sponsoren ze zo’n dertien sportverenigingen op lokaal niveau. Richard: “Je moet mensen binden en boeien. Het koste het bedrijf veel als er iemand weggaat. De afgelopen jaren was dat gemiddeld maar één. Daarom is het beleid om niet uit te breiden buiten het noorden, zodat personeel niet te lang hoeft te reizen. En wat betreft de bijscholing in de Verenigde Staten voor zo’n tien mensen per jaar: “Zij regelen die reis zelf en komen onder de palmen vandaan, maar ook die investering komt terug”, vertelt hij lachend. Jan: “Ik geloof in de gelijkwaardigheid van mensen. Het is mooi om wat we hebben te delen met anderen.”

Bron: De Riepe, mei 2017
Door: Dick Bijmolt