Pizzasessie – Artificial Intelligence

Tijdens onze periodiek terugkerende pizzasessies worden sprekers uitgenodigd om hun visie op actuele ontwikkelingen te geven. Donderdag 20 juni stond de pizzasessie in het teken van Artificial Intelligence (AI).

 

Slimme apparaten Philips

Voor veel ondernemingen is Artificial Intelligence een belangrijke ontwikkeling die kansen biedt voor hun bedrijfsvoering. Vanuit New Nexus zijn ontwikkelaars Marco Tenback en René Wiersma bijvoorbeeld betrokken geweest bij de ontwikkeling van AI-oplossingen bij Philips. Philips heeft het eerste Machine Learning getrainde scheerapparaat op de markt gebracht, maar ook een app waarmee je met behulp van Machine Learning en Augmented Reality kunt bekijken hoe jij eruitziet met een snor of baard. Ook hebben ze een slimme spiegel ontwikkeld die veel weet over de persoon die ervoor staat, bijvoorbeeld of je je tanden goed poetst.

 

Relatie met Machine Learning en Deep Learning

Marco Wiering, assistent professor in Artificial Intelligence aan de Rijksuniversiteit Groningen, was onze eerste gast. Marco vertelde over de geschiedenis van Artificial Intelligence, de relatie met Machine Learning en Deep Learning en de verschillen tussen deze begrippen. Ook liet hij ons mogelijke toepassingen van AI in de praktijk zien. Denk hierbij aan het herkennen van gezichten, objecten, emoties, het bepalen van leeftijd en geslacht, maar ook medische toepassingen zoals het opsporen van tumoren.

 

Ondanks complexiteit snel aan de slag

Na Marco zijn presentatie, nam Joep Bouwman het stokje over. Hij nam ons mee in zijn verhaal over TOOS. Toos is een AI-oplossing voor het categoriseren van ingezonden brieven aan CJIB, door metadata uit ingescande brieven te destilleren. Joep liet ons zien dat je ondanks de complexiteit toch relatief snel aan de slag kunt met AI. Een cruciale randvoorwaarde is een (gelabelde) dataset van voldoende omvang.

 

AI in de energietransitie

Marro Mijnans van Envitron, een Groningse Energy Startup waarin New Nexus participeert, was onze laatste spreker. Marro schetste de ontwikkeling van hun energiemonitoringsproduct en het complexe spel van het zo efficiënt mogelijk op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van groene en grijze energie in een regio. We sloten de avond af met de vraag of ArtificiaI Intelligence hiervoor een oplossing kan bieden. Uit de discussie die volgde bleek dat er genoeg aanknopingspunten zijn om dit verder te onderzoeken. Interessant om te zien hoe de energietransitie zich de komende jaren op dit vlak gaat ontwikkelen.

 

Honger gekregen?

We kijken terug op een zeer geslaagde pizza-sessie. Heb je interesse in dit onderwerp, neem dan contact op voor een kop koffie of een stuk pizza tijdens onze volgende sessie.