Pilot Duurzame Mobiliteit

Wij willen onze medewerkers kennis laten maken met alternatieve vervoersmiddelen voor woon-werkverkeer. Jammer genoeg is onze solarboot inzetten voor woon-werkverkeer iets te ambitieus, daarom zoeken wij samen met Friesland Lease naar alternatieve methodes. Begin april konden medewerkers een proefrit maken op een speedbike, de Stromer ST1 X.

Als het eerste schaap over de dam is

Twee maand na de mogelijkheid om een proefrit te maken op een speedbike, is de eerste leasefiets via Friesland Lease al een feit. Albert van Holthoon heeft de afgelopen vijf jaar een Volvo V60 Plugin diesel gereden en heeft deze ‘minder vuile’ leaseauto ingeruild voor een ‘echt schone’ leasefiets. Wij verwachten dat Albert het spreekwoordelijke ‘eerste schaap’ is. Albert’s eerste week zit er inmiddels op en vertelt enthousiast: “’s Ochtends fiets ik met maximale trapondersteuning zodat ik niet volledig bezweet op het werk aankom, maar ’s middags zet ik een tandje bij en fiets ik met minimale trapondersteuning. ’s Avonds laad ik mijn fiets op voor de volgende dag, maar zelf voel ik me volledig opgeladen en vol energie. Heel anders dan dat je van de ene stoel in de andere stoel plaatsneemt”

Pilot Duurzame Mobiliteit

Om meer mensen kennis te laten maken met deze duurzame invulling van woon-werkverkeer, staat de maand juni bij ons in het teken van de Pilot Duurzame Mobiliteit. Tijdens deze pilot gaan 14 collega’s gedurende één, twee of vier weken, een speedbike gebruiken voor woon-werkverkeer. Daarnaast parkeren een aantal collega’s hun leaseauto in de maand juni bij de P+R in Haren of Hoogkerk en vervolgen vanaf daar hun weg op een e-bike. Ook is er een volledig elektrische poolauto beschikbaar zodat iedereen de voordelen van elektrisch rijden kan ervaren. Naast het stimuleren van duurzaamheid, proberen wij op deze manier ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de filedruk in Groningen.

Duurzaam, innovatief en vitaal

Elektrisch rijden wordt al jaren door ons gestimuleerd. De helft van onze parkeerplaatsen zijn voorzien van een laadpaal en ruim de helft van de leaseauto’s is elektrisch of hybride. Nu gaan we dus nog een stapje verder. Een speedbike of elektrische fiets als vervoersmiddel voor woon-werkverkeer sluit goed aan bij drie pijlers die wij als organisatie belangrijk vinden; duurzaamheid, vitaliteit en innovatie. De speedbikes en elektrische fietsen zijn een win-winsituatie. Je verplaatst je op een duurzame manier, je krijgt direct je dagelijkse portie beweging, bent sneller ter plekke dan met een gewone fiets en levert een bijdrage aan het initiatief Groningen Bereikbaar.