Snelle fietser of langzame brommer?

In de maand mei verruilde Gert Damstra zijn niet elektrische Renault al twee weken voor een elektrische Opel. In de maand juni gaat Gert nog een stapje verder en doet hij mee aan de Pilot Duurzame Mobiliteit. Samen met bijna twintig andere collega’s gaat hij ervaren hoe het is om een speedbike te gebruiken voor woon-werkverkeer. In deze blog deelt Gert zijn ervaringen met de speedbike.

Afstanden

Normaal gesproken rijd ik dagelijks met de auto van Assen naar de klant in Groningen of naar kantoor in Tynaarlo en terug, respectievelijk 30 of 15 kilometer enkele reis. Vooral als ik ’s ochtends naar de klant toe ga sta ik het laatste gedeelte van mijn reis in de file. Met de aanpak van de zuidelijke ringweg, wordt dit de komende tijd waarschijnlijk alleen maar erger. Ik ben benieuwd of de inzet van een speedbike interessant zou kunnen zijn voor het afleggen van woon-werkverkeer in plaats van auto en/of OV.

Snelle fietser of langzame brommer?

Ik vond het deelnemen aan het verkeer op een speedbike wel even wennen en ik heb gemerkt dat niet alleen ik, maar ook medeweggebruikers nog moeten wennen aan dit fenomeen. Ben je nu een snelle fietser of een langzame brommer? Moet je op het fietspad of op de rijbaan? Borden geven dit niet altijd even duidelijk aan, niet alle fietspaden zijn geschikt om met hoge snelheid (45 kilometer per uur) overheen te denderen en andere weggebruikers verwachten niet dat je met een dergelijk hoge snelheid langs komt razen en het vooraf waarschuwen met de claxon levert niet altijd het gewenste effect op.

Ervaringen speedbike

Na twee weken een speedbike gebruikt te hebben voor het woon-werkverkeer, draag ik het stokje over aan één van mijn collega’s. Ondanks dat het even wennen was, is mijn eindoordeel overwegend positief. Door de snelheid die je met de speedbike kunt maken, was mijn reistijd 45 minuten. Slechts 10 minuten langer dan met de auto. Hier staat tegenover dat je geen last hebt van files of parkeerstress, je het milieu niet vervuilt, je gelijk je dagelijkse beweging krijgt en je kunt genieten van de omgeving, ook kom je een stuk ontspannener aan op je bestemming. In twee weken tijd heb ik slechts één keer een regenbui op mijn hoofd gehad, laat dit nou de enige dag zijn dat ik geen regenpak mee had.

Benieuwd naar al onze ervaringen of wil je een proefrit maken op een van de speedbikes? Kom dan naar de feestelijke afsluiting van de Pilot Duurzame Mobiliteit op donderdag 28 juni 2018 om 15.00 uur.