New Nexus Portal ontwikkeld met partner Lakehub uit Kenia

Onlangs hebben we ons interne Portal op Sharepoint in gebruik genomen. We hebben nog lang geprobeerd een intranet (blegh!) buiten de deur te houden door elkaar gewoon zoveel mogelijk face-to-face te spreken. Of anders via Slack, Whatsapp, Teams of e-mail nieuwtjes en documenten met elkaar te delen. Elke groep binnen New Nexus, van b.v.’s tot guild tot focusgroep, heeft daar z’n eigen keuzevrijheid in.

 

Wegwijs

Nu spreken we elkaar door de Coronamaatregelen een stuk minder in de wandelgangen. Daarnaast verwelkomen we steeds meer nieuwe collega’s en worden al met al dus ook groter (en gezelliger!). Hierdoor raakten we soms de weg naar alle verschillende informatie en communicatie een beetje kwijt. Dus ontwikkelden we de New Nexus Portal die iedereen, ‘oud’ of nieuw, weer de weg wijst naar deze kanalen, groepen en handige systemen en documenten. De eigen verantwoordelijkheid om jezelf te informeren en je kennis of nieuws met anderen te delen blijft voorop staan. Maar de mogelijkheid daartoe wordt weer een stuk gemakkelijker.

ICT in Afrika

Op zich is dit natuurlijk helemaal niet nieuwswaardig of bijzonder. Maar het feit dat we dit samen hebben gedaan met onze Keniaanse IT-partner LakeHub is dat wel! Met LakeHub werken we namelijk al een aantal jaren samen in de opleiding van IT-professionals en de ontwikkeling van software. In opdracht van HelpHeal, een Afrikaanse NGO, bouwen we samen met LakeHub bijvoorbeeld een app om therapietrouw te bevorderen bij aidspatiënten van verschillende ziekenhuizen in Kenia. En we geven af en toe online trainingen aan de studenten van LakeHub. Collega’s die hierbij willen helpen kunnen zich aansluiten bij onze Focusgroep ICT in Afrika. Deze focusgroep is op initiatief van collega’s zelf opgericht om met ICT een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken in Afrika. De werkzaamheden worden gefinancierd uit de winst van New Nexus als geheel.

Win-win!

LakeHub wilde hun medewerkers graag meer ervaring laten opdoen met opdrachtnemerschap en wij zochten een partner om de Portal in Sharepoint te bouwen. We hebben verstand van veel verschillende platformen, frameworks en talen, maar Sharepoint behoort niet tot ons producten- en dienstenpakket. Win-win dus! De cultuur- en taalverschillen gaven voor beide partijen nog een extra dimensie aan de leerervaring.

 

James Odede, founder van LakeHub: “In order to create the portal together with New Nexus we gathered a team of different specialists who want to develop themselves into professional IT-experts. They built the portal with both out-of-the box and custom webparts according to the design and functionality that New Nexus wanted. We learned a lot and had fun working together.

 

Bovendien past het project ook heel goed bij de doelstellingen van de Fair Trade Software Foundation waar New Nexus ook lid van is, namelijk: softwareontwikkeling door partijen in o.a. Afrika voor een eerlijke prijs. We zijn LakeHub erg dankbaar voor hun enthousiasme om dit project samen op te pakken, voor hun doorzettingsvermogen en geduld met onze veeleisende teamleden en natuurlijk voor het uiteindelijke resultaat!

Groepsfoto New Nexus en Lakehub in Kenia

Hulp dichter bij huis

Ook dichter bij huis hebben studenten ervaring kunnen opdoen bij het ontwerp van de portal. Twee stagiairs van de opleiding CMD aan de Hanzehogeschool hebben vooraf uitgebreid onderzoek gedaan naar de informatiebehoefte en interactieontwerpen gemaakt.

 

Kortom, dit project bood weer volop gelegenheid om te groeien door te delen!