Duurzaam én goed voor biodiversiteit

Bouwen met Breeam Excellence ambities betekent dat we niet alleen kijken naar de duurzaamheid van het gebouw zelf, maar ook naar hoe we op een duurzame manier om kunnen gaan met het gebruik van de buitenruimte. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat we dieren en planten als medegebruikers van het terrein beschouwen.

 

Op dat gebied hebben we als New Nexus natuurlijk niet zelf alle benodigde kennis in huis. Daarom schakelden we in een vroeg stadium al ecoloog Martin Heinen van Ecogroen in als adviseur. Ecogroen stelde een natuurrapportage op en zodoende kunnen we tijdens de bouw al rekening houden met bijvoorbeeld de oorspronkelijke beplanting van het terrein, het broedseizoen van specifieke vogels en zorgen we bij het oppompen van grondwater ervoor dat er voldoende water voor de reeds aanwezige bomen is tijdens het bloeiseizoen.

 

Vogels en vleermuizen

Uiteraard denken we ook al verder vooruit over bijvoorbeeld de inrichting van de toekomstige tuin, het creëren van een veilige looproute van de parkeerplaats naar de hoofdingang en het type bestrating van de parkeerplaatsen. Alles vanuit de gedachte dat we zo goed mogelijk willen omgaan met de biodiversiteit in het terrein.

 

Zo kiezen we voor verlichting die vogels en vleermuizen niet hindert, voor open bestrating zodat het regenwater goed weg kan lopen, een wadi voor de opslag van regenwater en in de tuin maken we gebruik van beplanting die de biodiversiteit stimuleert.  Natuurlijk zal je straks ook insectenhotels, stapelmuurtjes en een grote variëteit aan bloemen in de tuin vinden, zodat vogels, bijen en insecten zich –  net als wij – ook thuis zullen voelen op deze plek.

 

Meer weten? In dit artikel legt Ecogroen zelf uit hoe we gaan bijdragen aan de biodiversiteit.

 

Lees hier meer over hoe wij op een duurzame manier ons nieuwe kantoor bouwen in Haren.