Let’s Meetup: Deelname Kennisnetwerk Data Science

Het kennisnetwerk Data Science is opgezet om het relatief nieuwe vakgebied Data Science in Noord-Nederland naar een hoger niveau te tillen. Via de kennisgroep kunnen (aankomende) Data Scientisten en andere geïnteresseerden kennis en ervaring delen. Vanuit het kennisnetwerk werden er in de maanden juni en juli drie Meetup bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze drie bijeenkomsten hebben plusminus dertig Data Scientisten data, die de Gemeente Leeuwarden beschikbaar heeft gesteld, geanalyseerd en de gemeente van nieuwe inzichten voorzien.

Vanuit New Nexus was zowel New Nexus BI als Zuuver vertegenwoordigd. New Nexus BI en Zuuver vullen elkaar goed aan op het gebied van Data Science. Om Data Science goed toe te passen heb je kennis nodig van verschillende data science technieken nodig, maar het begrijpen van de business is net zo belangrijk. Annemijn van der Vaart was aanwezig vanuit haar functie als Data Scientist bij New Nexus BI en Janet Feenstra vanuit haar functie als informatiemanager bij Zuuver. Annemijn deelt haar ervaringen.

“Dit is de derde keer dat het kennisnetwerk Data Science een meetup organiseerd. De eerste Meetup werd gehost door Politie Groningen en werd een dataset over fietsendiefstal van de Politie Groningen behandeld en tijdens de tweede Meetup werden afbeeldingen van het Wettership Fryslan geanalyseerd.

Deze derde Meetup, bestaande uit drie bijeenkomsten, werd gehost door de Gemeente Leeuwarden. De data die zij beschikbaar hebben gesteld zijn de parkeertransacties, van zowel parkeergarages als op straat en wifitelpunten (de passanten in de stad). Naar aanleiding van deze data hebben we een model gemaakt die de beschikbaarheid van de parkeergarage voorspelt. We hebben gekeken naar de dag van de week, het uur van de dag, het weer en of er evenementen zijn. En wat bleek, in meer dan 90% van de gevallen konden we correct voorspellen wat de beschikbaarheid in de parkeergarage was.

Er ontstonden mooie initiatieven vanuit het kennisnetwerk. Zo werd er een mooie animatie gemaakt, zodat je in een oogopslag kunt zien waar je het beste kunt parkeren en er werd een soort ‘Siri’ ontwikkeld aan ‘wie’ je kunt vragen of er nog plek is in een bepaalde parkeergarage. Als er geen plek is, krijg je advies waar je dan het beste kunt parkeren. Deze applicatie hebben ze gemaakt met Flow Dynamics en Cortana.

Deelnemen aan deze Meetup is erg leuk en leerzaam. Het delen van kennis staat centraal. Je leert specialisten kennen die dezelfde interesses hebben en bij uiteenlopende organisaties werken. Zo werkten we in onze groep samen met werknemers van KPN Consulting, Cimsolutions, TKPI en de Gemeente Leeuwarden. De één werkt liever met Python, de ander met R of zelfs Java. Een mooie mix!”