Jobswitch van tester tot UX/UI-designer

Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers doen wat ze leuk vinden, waar ze passie voor hebben en wat goed bij ze past. Dat ze hun werk doen omdat ze het leuk vinden om te doen en niet omdat iemand vertelt dat ze het moeten doen. Zo zijn onze medewerkers altijd bezig met de dingen waar ze energie van krijgen en voelt hun werk niet als werk. Toen Tamara tijdens haar jaargesprek aangaf dat ze toe was aan een nieuwe, verfrissende uitdaging begon haar job switch. Tamara vertelt over dit traject.

“Bij New Nexus ‘vieren’ we onze verjaardagen met het jaargesprek. In plaats van aan het begin van jaar terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken op het jaar dat komen gaat, doen we dit omstreeks onze verjaardagen. Vragen als “Heb je het nog naar je zin?”, “Wat wil je het komende jaar doen?” staan centraal. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 40ste het roer om wilde gooien en voor de klas wilde gaan staan. Met een peuter in huis ben ik hier toch op terug gekomen (verder is het een schat hoor!). Maar wat wil ik dan doen? Waar krijg ik energie van? Waar word ik ECHT blij van?

Na 15 jaar in de ICT te hebben gewerkt, weet ik wel waar mijn hart ligt. Mijn hart ligt bij mensen, niet bij techniek. Daarnaast mag ik van mezelf zeggen dat ik een behoorlijk creatief brein heb. Soms is het net een vulkaan die bij te weinig crea-activiteit tot uitbarsting komt. Meestal eindigt dit in een project in of om het huis of een nieuw educatief spel voor diezelfde peuter die me heeft doen beslissen dat ik niet voor de klas wilde staan.

Na ‘De Tekendag’ van De Betekenaar via Noorderlink, werd mijn crea-brein dusdanig geprikkeld dat ik geen kant meer op kon. Het was tijd voor een job switch: mensen + creativiteit = User Experience Design! Toen ik dit tijdens mijn jaargesprek aangaf werd een omscholingstraject tot Designer snel in gang gezet. In februari 2018 begon mijn UX-avontuur. Het omscholingstraject bestond uit het volgen van trainingen en (online) cursussen, het lopen van een stage en het lezen van boeken en blogs.

Bij DUO wisten ze me al snel te vinden (lang leve LinkedIn) voor kleine UX-opdrachten en al snel daarna ben ik gestart met UX-design binnen mijn huidige DevOps team VOST bij DUO. Het hele omscholingstraject is ontzettend snel gegaan en wat heb ik ervan genoten! Ik heb gezien dat UX een hele andere wereld is: ongrijpbaarder, vager, veel jonger, sneller en gewoon sexyer dan de harde technische ICT-tak. Inmiddels heb ik het traject van de UX Academy in Amsterdam afgerond en mag ik mezelf, na 6 maanden omscholing, voorstellen als:Tamara Hattu, designer bij New Nexus… bakje koffie doen?”

Geschreven door

New Nexus UX UI designer Tamara Hattu

Tamara Hattu

UX/UI designer