Meer meiden in tech
Wist jij op je veertiende al wat je later wilde gaan studeren, of welk beroep bij je zou passen? Veel jongeren – en vooral meiden – sluiten techniek op jonge leeftijd al uit. Zonde, vinden wij bij New Nexus. Want de wereld van IT is zoveel breder, leuker en creatiever dan vaak wordt gedacht. Daarom deden we ook dit jaar weer enthousiast mee aan Girls’ Day.
Er is namelijk nog steeds een flinke achterstand: slechts 16% van de technische professionals is vrouw. Meiden hebben net zoveel aanleg voor techniek als jongens, maar haken vaak al vroeg af – door een gebrek aan rolmodellen, stereotype beelden of simpelweg omdat ze niet weten wat er allemaal mogelijk is in IT. Onder het motto ‘fix the system, not the girls’ wil de organisatie VHTO daar verandering in brengen.
Eerste indruk: “Hier wil ik later ook wel werken!”
Ook wij openden onze deuren om te laten zien hoe inspirerend en veelzijdig een toekomst in IT kan zijn. Zo’n 50 havo/vwo-leerlingen uit klas 1 en 2 van het Gomarus College uit Groningen kwamen op bezoek. Hun eerste indruk? “Wow, wat een mooi pand! Een bedrijfsrestaurant én een gym? Hier wil ik later ook wel werken!” Maar ze kwamen natuurlijk niet alleen voor de looks: we hebben hen vooral laten ervaren wat we hier nu écht doen.
Zelf aan de slag met App design, data &AI
Machteld Speelman gaf een korte introductie over New Nexus, waarna de meiden direct zelf aan de slag gingen in drie interactieve workshops.
- In de workshop App Design, van Tamara Hattu, ontdekten de meiden hoe je van een goed idee tot een werkende app komt. Ze leerden dat elke app begint met een probleem, en hoe je met behulp van wireframes bedenkt hoe je dat probleem oplost voor de gebruiker. Daarna gingen ze zélf aan de slag: ontwerp een app voor onze Buster foodtruck waarmee festivalbezoekers snel en makkelijk hun eten kunnen bestellen. Handig als je niet lang in de rij wilt staan!
- In de workshop Datavisualisatie namen Annemijn van der Vaart en Kim Reijntjens de meiden mee in de wereld van data. Wat is data eigenlijk, en wat kun je ermee? Met cijfers uit hun eigen leefwereld – zoals Spotify of Magister – maakten ze visuele dashboards. Zo ontdekten ze hoe data je iets kan vertellen, voorspellen én verrassen.
- Tot slot maakten ze kennis met de werking van kunstmatige intelligentie. In de AI workshop van Suus Idema en Marco Tenback leerden de meiden hoe je tools als ChatGPT op een slimme én verantwoorde manier kunt inzetten. Bijvoorbeeld als hulp bij huiswerk, het structureren van een werkstuk of het oefenen voor een toets. Met praktische tips en voorbeelden kregen ze inzicht in wat AI wel – en juist niet – voor je kan doen.
RTV Noord was erbij
Girls’ Day bleef niet onopgemerkt: RTV Noord kwam langs voor een reportage en legde de sfeer van de dag mooi vast. Onze collega Annemijn van der Vaart werd geïnterviewd en vertelde waarom het zo belangrijk is dat meer meiden kennismaken met IT en techniek – en hoe veelzijdig en creatief dit werkveld eigenlijk is.
Een paar leerlingen werden ook geïnterviewd. Ze vertelden wat ze hadden geleerd en waren verrast hoe veelzijdig IT is – en dat je er ook echt iets voor mensen mee kunt betekenen.
Bekijk hier de reportage.

Girls’ Day is een initiatief van VHTO voor meisjes van 10 tot 15 jaar met als doel om hen te interesseren voor bèta, techniek en IT. Duizenden meisjes door heel Nederland namen donderdag een kijkje bij meer dan 250 bedrijven door heel Nederland.
.