Inzichten uit EuroSTAR 2023 voor testspecialisten

Erwin Latuputty

Erwin Latuputty

Test engineer

Op 14 juni begaven collega Arjan Noordhof en ik ons naar het EuroSTAR 2023 in Antwerpen; een spraakmakende conferentie die speciaal gericht is op testspecialisten uit heel Europa. Vol nieuwsgierigheid keken we uit naar de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied en welke uitdagingen onze collega-testers waren tegengekomen.

Inspiratie en leermogelijkheden

Een bezoek aan een conferentie biedt altijd een geweldige kans om inspiratie en nieuwe kennis op te doen waarmee ik mijn werk naar een hoger niveau kan tillen. Hoewel de hoeveelheid nieuwe informatie dit keer beperkt was, zijn er toch enkele waardevolle inzichten die ik heb meegenomen en met jullie wil delen:

  • Een belangrijke ontwikkeling die we kunnen verwachten, is de overheidscontrole op de correcte implementatie van toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG) voor webapplicaties. Het handmatig testen van deze richtlijnen is tijdrovend en soms saai. Gelukkig is er een handige Cypress-plugin genaamd ‘Cypress-axe‘ die hierbij kan helpen. Ik verwacht dat dit een waardevol middel zal zijn voor veel van onze opdrachtgevers om vroegtijdig de naleving van webrichtlijnen te controleren. Onlangs heeft een groot aantal collega’s bij New Nexus hier een training in gevolgd.
  • Een ander opmerkelijk initiatief is het project van Google om effectievere communicatie mogelijk te maken tussen testautomatiseringstools en webbrowsers. Ze hebben al grote stappen gezet met de nieuwe webdriver genaamd ‘WebDriver BiDi‘. Het mooie hiervan is dat verschillende browsers hierbij betrokken zijn, wat het cross-browser testen aanzienlijk vereenvoudigt. Bovendien zorgt het nieuwe protocol van deze webdriver voor een lagere latentie en dus snellere testresultaten, wat resulteert in een snellere feedbackloop naar je developers toe.
  • Jetbrains was aanwezig met een stand en dat bood de mogelijkheid om vragen te stellen over ‘Jetbrains Aqua’. Dit is een speciale IDE, die is ontwikkeld voor testautomatisering en ook als plugin kan worden gebruikt in IntelliJ. Hoewel er nog wat (schoonheids)foutjes in zitten, gebruik ik deze tooling al bij het schrijven van Cypress steps.
EuroTECH conferentie 2023, naambadge

Old boys network

EuroSTAR blijft een vertrouwde omgeving waar regelmatig dezelfde sprekers het podium betreden. Een beetje ‘old boys network’ zeg maar. Hoewel deze sprekers elkaar waarschijnlijk waarderen, had ik gehoopt op meer diverse onderwerpen die momenteel relevant zijn in de testwereld. Zoals de inzet van Playwright, nieuwe ontwikkelingen binnen Contract testing en de impact van AI op testen. Wellicht dat de Agile Testing Days of AutomationSTAR verderop in dit jaar beter weten in te haken op de actualiteit.

 

Gelukkig heb ik er wel veel boeiende gesprekken gevoerd en maakte bovendien de locatie een hoop goed. Antwerpen is een prachtige stad met heerlijk eten en heel erg veel verschillende bieren. Wat dat betreft smaakte het wel naar meer en kan ik  iedereen aanraden om eens in de zoveel tijd een leuke conferentie te bezoeken!

Ook bijblijven in je vak?

Bij New Nexus krijg je volop de ruimte om kennis op te doen en met je collega’s te delen. Via conferenties, opleidingen of in onze eigen guilds bijvoorbeeld. Lees meer over onze manier van werken of neem een kijkje bij onze vacatures.