Inspirerende verhalen van vrouwen in Tech

Brenda Loznik

Brenda Loznik

BI consultant

Vorige week had ik de kans om het European Women in Tech 2023 congres, het grootste technologie-evenement voor vrouwen in Europa, bij te wonen. Het was een boeiend evenement dat zich richtte op netwerken, inspiratie, techdemo’s en loopbaanontwikkeling. Misschien vraag je je af: ‘is een technologieconferentie specifiek voor vrouwen nu echt nodig?’. Het antwoord is overduidelijk Ja.

Vrouwen nog altijd in de minderheid

Slechts 16% van de Tech banen in Nederland wordt momenteel ingevuld door vrouwen. De vrouwen die wel in de sector gaan werken, vertrekken vaak vroegtijdig. Dit komt omdat de lat voor vrouwen bewust of onbewust hoger ligt, er negatieve beeldvorming bestaat over vrouwen en techniek én veel Tech werkgevers niet flexibel zijn. Mijn eigen ervaring is gelukkig heel anders, maar het is duidelijk dat we er nog niet zijn.

 

Tijdens het tweedaagse congres hoorde ik inspirerende verhalen van vrouwelijke CEO’s, managers en andere leiders van bekende bedrijven zoals Bol.com, Uber Eats, Adyen, TomTom en Ikea. Ze deelden hun ervaringen en inzichten over hun weg naar succes.

Women in Tech Europe 2023

Vermogen om te leren

Enkele belangrijke inzichten die ik heb meegenomen:

  • Beoordeel (nieuwe) werknemers niet op de vaardigheden die ze al bezitten, maar op hun vermogen om te leren. Wie weet welke vaardigheden er nodig zijn over 5 of 10 jaar?!
  • Theorie van succes: 10% hoe goed je bent + 30% hoe je jezelf presenteert + 60% zichtbaar zijn voor de juiste mensen. Vrouwen hebben de neiging om te focussen op wat er nog niet goed gaat, terwijl mannen juist het tegenovergestelde doen.
  • Datagedreven besluitvorming is van essentieel belang om succesvol te zijn in de moderne bedrijfswereld. Adyen deelde hoe zij confirmation bias (nieuwe informatie zo interpreteren dat het aansluit bij een bestaand beeld) vermijden door hun productontwikkeling te baseren op solide gegevens.
  • IKEA, ooit begonnen vanuit een eenvoudige schuur in Zweden, is zich aan het ontwikkelen tot een geavanceerde Tech organisatie. Zo zal 50% van hun digitale teams uit vrouwen bestaan, gebruiken ze drones in hun magazijnen en gaat AI een grote rol spelen in hun winkels.
  • AI is hier en gaat ook niet meer weg. Tegenwoordig klik je In enkele minuten een gepersonaliseerde chatbot in elkaar. De ontwikkelingen gaan razendsnel en het is zaak om in de kopgroep of het peloton te belanden. Dit is een boot die je niet wilt missen als organisatie.

Genderkloof overbruggen

Het bijwonen van het European Women in Tech 2023 congres was een leuke en leerzame ervaring. Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de genderkloof in de technologiesector te overbruggen. Maar met de juiste mindset, het bevorderen van leermogelijkheden en het streven naar inclusiviteit kunnen we een positieve verandering teweegbrengen.

Ook werken bij New Nexus?

Ben jij net als Brenda ook werkzaam in de IT en ben je benieuwd waar jij het beste tot je recht komt? Lees meer over onze manier van werken of neem een kijkje bij onze vacatures.