Ieder werkuur een minuut planken

Dat we bij New Nexus wel van een (sportieve) uitdaging houden, hoeven we je vast niet te vertellen. Regelmatig doen we met collega’s mee aan sportieve evenementen zoals de 4Mijl van Groningen, De Groene 4Mijl, de Strongman Challenge, de KardingeRun en dit jaar zelfs de Alpe d’HuZes. Naast onze deelname aan sportieve evenementen gaat er elke dag wel een groepje collega’s sporten in de pauze of na werktijd: gezamenlijk naar de sportschool, hardlopen, mountainbiken of squashen zijn dan populair. Onlangs kwam Annemijn van der Vaart met een nieuw idee… Ieder werkuur een minuut planken. Annemijn vertelt over het initiatief.

“In ons vakgebied zitten we veel achter de computer. We betrappen ons erop dat naast de sportieve onderbreking in de pauze en af en toe een keer koffie halen, we tijdens een werkdag niet veel meer bewegen dan onze vingers. Dat moet toch anders, dacht ik. Toen ik met het idee kwam om elk uur een minuut te planken, werd er gelijk enthousiast gereageerd en steeds meer collega’s sluiten zich aan. Om ervoor te zorgen dat we daadwerkelijk gaan planken zetten we de wekker op het hele uur. In het begin was het wel even wennen… Ben je net ergens lekker mee bezig, word je ‘gestoord’ om te planken. Maar eigenlijk werkt het heel verfrissend. Na een minuut planken, zijn we juist weer vol energie en kunnen we weer gefocust aan de slag.

Wanneer je de plank goed uitvoert, train je er bijna je hele lichaam mee. Dit hebben we gemerkt, vooral toen we net gestart waren. De eerste dagen hadden we spierpijn in armen, benen, billen en buik. Maar de focus tijdens deze oefening ligt voornamelijk op de rompstabiliteit. Dit zijn de spieren rondom je rug, bekken en buik. Sterke rompspieren zorgen voor een stabiele basis en verminderen de kans op blessures. Wat weer erg handig is tijdens de sportieve evenementen waar we aan deelnemen.

Nog een tip voor de mannen (en misschien ook wel voor de vrouwen): doe je puntschoenen uit voordat je gaat planken. Op sokken is het een stuk comfortabeler, zowel voor jezelf als voor je schoenen.

Planken is normaal gesproken best saai, helemaal als je het ieder uur doet, maar door het samen met collega’s te doen is het eigenlijk best leuk. We dagen elkaar uit en proberen het planken steeds langer vol te houden. Daarnaast zijn we op zoek naar variaties om het planken leuker en uitdagender te maken. Misschien heb jij nog suggesties voor andere oefeningen die we ieder uur even tussen het werk door kunnen doen?

Het handige aan planken is dat je het overal kunt doen, want je hebt geen apparaten nodig omdat je je eigen lichaamsgewicht gebruikt als belasting. Dus als we niet op kantoor zijn, kunnen we alsnog meedoen. Er zijn zelfs collega’s die het al hebben geïntroduceerd bij het bedrijf waar ze gedetacheerd zitten. Doen jullie ook mee? Het is een kleine tijdsinvestering, met een groots effect!”