Google I/O 2018

De ontwikkeling van onze medewerkers vinden we binnen New Nexus erg belangrijk. Elk jaar wordt er een vrij te besteden opleidingsbudget beschikbaar gesteld. Veel belangrijke congressen binnen ons vakgebied vinden plaats in Amerika, maar dit weerhoudt ons er niet van om deze congressen bij te wonen. In mei was Tymen Steur namens New Nexus Mobile aanwezig bij Google’s jaarlijks terugkerende ontwikkelaarsconferentie: Google I/O. De conferentie vond plaats bij het Shoreline Amphitheatre in Mountain View (California), vlakbij de Googleplex campus. Tymen deelt zijn ervaringen.

“Google I/O is een conferentie die zich voornamelijk richt op ontwikkelaars. De afkorting I/O staat voor Innovation in the Open. Het format is te vergelijken met de WWDC (Apple’s ontwikkelaarsconferentie) waar Marco Tenback en Dave Hopgood dit jaar geweest zijn. De conferentie werd net als elk jaar geopend met een Keynote. Tijdens deze ruim twee uur durende Keynote presenteerde Google onder andere Android P, de grote volgende update voor Android, nieuwe features voor Google Maps met onder andere routebeschrijvingen in augmented reality en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Google Assistant.

Naast aankondigingen die voor de consument interessant zijn, deed Google een aantal belangrijke aankondigen voor ontwikkelaars. Voorheen stelde Google een reeks tools beschikbaar waarmee ontwikkelaars Android-applicaties konden ontwikkelen. Google gaf verder geen richtlijnen of advies over hoe je met deze tools het beste een Android-applicatie kon ontwikkelen. Met als gevolg dat erop heel veel verschillende manieren Android-applicaties ontwikkeld worden en iedereen op zoek is naar de beste manier om dit te doen. Met de komst van, de op Google I/O aangekondigde, Android Jetpack en Material Tools is dit verleden tijd. Google heeft Android Jetpack en Material Tools geïntroduceerd om ontwikkelaars en grafisch ontwerpers te ondersteunen bij het ontwikkelen van apps en het proces te kunnen versnellen. Klik hier om de Keynote terug te kijken.

Na afloop van de Keynote was het tijd om aan de slag te gaan. De rest van het programma bestond namelijk uit allerlei technische sessies voor met name ontwikkelaars. Tijdens deze sessies zijn we de diepte ingegaan en konden we allerlei dingen uit proberen. Het was een enorm leuke, inspirerende en leerzame conferentie die ons als New Nexus Mobile veel nieuwe handvaten biedt voor het ontwikkelen van Android-applicaties.”

Heb je vragen over een van de onderwerpen die tijdens de conferentie behandeld werden, laat het ons gerust weten.

Geschreven door

Tymen Steur

Developer