Deel New Nexus
gaat verder als
coöperatie

It-bedrijf New Nexus in Tynaarlo wil de eigen project- en verandermanagers onderbrengen in een coöperatie, waarbij de medewerkers niet alleen het bestuur maar ook de eigendom overnemen.

De ongeveer tien medewerkers worden nu ondergebracht in de besloten vennootschap Zuuver. Dit vormt de eerste stap naar een coöperatieve werkmaatschappij, waarbij de werknemers samen eigenaar worden.

,,Dit deel van het bedrijf past minder goed bij de rest omdat het een andere vorm van dienstverlening is’’, vindt Richard Tapper, mede-eigenaar van New Nexus. ,,Ik maak de vergelijking wel eens dat we een etalage vol onderbroeken hebben en dat daar zomaar een zakje pinda’s, te weten Zuuver, tussen ligt.’’

New Nexus is een it-bedrijf dat vooral op eigen kracht de afgelopen jaren naar honderd medewerkers groeide. Het bedrijf kent een zogenoemde cellenstructuur, waarbij elke cel zich richt op één specialiteit of één branche.

Bron: Dagblad van het Noorden – 27 februari 2015 (pag. 12)

Etalage vol onderbroeken met
daar tussen een zakje pinda’s

De groep van verander-, implementatie- en interim-managers is het metaforische zakje pinda’s. Tapper: ,,Die etalage moet eigenlijk naar een ander deel van de winkelstraat.’’

Zuuver vloeit langzaam over in De Heldere Coöperatie, omdat Tapper de continuïteit van Zuuver belangrijker vindt dan het nemen van een verkoopwinst. Bovendien is deze groep toegerust om zo’n stap te zetten, vindt hij.

New Nexus zelf wordt geen coöperatie. Tapper: ,,Die plannen zijn er niet. Zuuver is wat betreft dienstverlening heel iets anders dan de rest van het bedrijf.’’

Volgens Tapper pakt de transformatie zo te zien gunstig uit. Dat is het gevolg van de veranderende rol van de medewerker die mede-eigenaar wordt en dus meer ondernemend denkt, vindt hij. Zuuver telt nu tien medewerkers, maar Tapper rekent erop dat er eind dit jaar twintig mensen werken.