De perfecte Power BI Dataset oplossing

GESCHREVEN DOOR

Sebastiaan van de Brink

Sebastiaan van den Brink

BI Consultant / Data Scientist

Bij een enterprise BI oplossing hoort ook een sterk analytisch model. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hier Microsoft Power BI voor te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat we binnen New Nexus een robuuste en herkenbare werkwijze kunnen hanteren, organiseren we regelmatig interne demo’s en kennissessies om zo gezamenlijk tot de perfecte Power BI Dataset oplossing te komen.

Waarom een Power BI Dataset?

Microsoft Power BI is tegenwoordig de meest populaire keuze als organisatiebrede rapportage omgeving. Wanneer binnen een organisatie meerdere personen of afdelingen rapporten ontwikkelen is het van belang dat er één centraal datamodel wordt gebruikt, om één waarheid binnen de organisatie te garanderen. Dit model ontsluit de nodige informatie uit de onderliggende bronsystemen, bevat de relaties tussen tabellen en heeft alle nodige berekeningen om inzichten mee te maken.

 

Bij een Microsoft gebaseerde oplossing werd dit datamodel een aantal jaar geleden vaak nog in het on-premise SQL Server Analysis Services ontwikkeld. Later verschoof dit naar de cloud in de vorm van Azure Analysis Services. En tegenwoordig zet Microsoft zich volledig in op Power BI Datasets om als centraal model te gebruiken. Dit is te zien aan de vele ontwikkelingen die gedaan worden binnen Power BI. Elke maand is er weer een nieuwe update die zorgt voor meer mogelijkheden.

Kennisdelen voor een gezamenlijke standaard

Door de snelheid van ontwikkelingen kun je Power BI Dataset steeds verder uitbreiden met handige extra’s die voor meer gebruiksgemak, betere beheersbaarheid en snellere bouw zorgen. Daarom vinden we het bij New Nexus belangrijk om elkaar up-to-date te houden, zodat iedereen deze mogelijkheden kent. Zo gaf ik in juni aan de data specialisten binnen New Nexus een demo over hoe je snel een robuuste en flexibele Power BI Dataset maakt en waar een sterke dataset aan hoort te voldoen.

Door dergelijke sessies geregeld samen te houden zorgen we ervoor dat we als gehele afdeling één standaard kunnen hanteren. Hiermee verzekeren we dat we bij elke klant een kwalitatief sterke oplossing neerzetten en zorgen we voor een overdraagbare en herkenbare manier van werken.

Power BI Dataset

Waar moet een Power BI Dataset aan voldoen?

Tegenwoordig hebben wij een 9-stappenplan voor ogen om zo tot de perfecte Power BI Dataset te komen. Hierin komen verschillende aspecten naar voren die zowel de ontwikkelaar als de gebruiker van de dataset gebruiksgemak, overzicht en flexibiliteit geven.

  • Zo maken we gebruik van ‘Query Parameters’ om het laden van de brongegevens flexibel te maken (1).
  • Het datamodel moet aan een aantal regels voldoen om de performance te behouden (2).
  • Door bepaalde instellingen en indelingen op tabellen en meetwaarden toe te passen zorgen we voor overzicht (3, 4 en 5).
  • We zien een aantal handige nieuwe features die ervoor zorgen dat de dataset lean kan blijven. Dit door de hoeveelheid meetwaarden en tabellen te beperken door gebruik te maken van ‘Field Parameters’ (6) en ‘Calculation Groups’ (7).
  • Beveiliging op gegevens kan middels dynamische ‘Row-Level-Security’ toepassingen verzekerd worden (8).
  • Als laatste maken we gebruik van een aantal handige tools om documentatie en performance inzichten te genereren (9).

De perfecte Power BI Dataset blijft zich natuurlijk aanpassen door vernieuwing in de technologie. Door kennis te blijven delen zorgen we ervoor dat we de standaard hoog kunnen houden.

Wil je meer weten?

Kunnen we jou helpen om een goede Power BI oplossing neer te zetten? Neem gerust contact op met Sebastiaan van den Brink of Marijn Boelens. Meer weten? Lees hier verder over onze Data oplossingen.