De bouw is gestart, New Nexus komt naar Haren

In 2020 bouwen we een nieuw, duurzaam en energieneutraal pand aan de A28 bij Haren. De eerste paal wordt 4 februari de grond in geslagen door de jongste en oudste gediende. In 2021 betrekken de ruim 150 specialisten van New Nexus hun nieuwe thuis op het Nescio park. ‘Een bevlogen club mensen met oog voor hun omgeving’, zoals staat te lezen op het bouwbord bij de entree van het terrein. Wie het ontwerp van het nieuwe pand bekijkt, zal dat laatste alvast beamen. Het gebouw gaat namelijk geruisloos op in het omringende groen.

 

Takken van sport

Het van oorsprong Groningse bedrijf is momenteel gevestigd in het opvallende schipvormige gebouw bij de afslag Vries in Drenthe. Waar New Nexus begon met detachering van IT-specialisten, zijn daar in de loop der jaren verschillende andere takken van sport bij gekomen. Zoals de ontwikkeling van software, mobiele apps en data-oplossingen, maar ook project- en verandermanagement. New Nexus heeft daarnaast een drietal zusterondernemingen (Envitron, Spacetime en AC Plus) voor wie ook ruimte is in het nieuwe pand. Sinds de oprichting in 2007 is het bedrijf gegroeid naar ruim honderdvijftig medewerkers.

 

Groei is geen doel

New Nexus ziet groei zeker niet als op doel zich, maar door de aantrekkingskracht van het bedrijf groeien we inmiddels wel uit ons huidige jasje. Hoewel het gros van de mensen nog altijd bij verschillende klanten is gedetacheerd, werken steeds meer medewerkers vaker samen aan projecten op kantoor. Uitbreiding van het huidige pand of het betrekken van een derde pand in Tynaarlo behoorde niet tot de mogelijkheden. Dus keken we verder en kwamen we uit op het nieuwe bedrijventerrein langs de A28 bij Haren. Alle ruimte, goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en op redelijke (fiets)afstand voor de meeste medewerkers, maar ook voldoende parkeergelegenheid en ruimte voor laadpalen. De nieuwe locatie biedt straks ruimte aan 100 werkplekken en kan een groei aan tot 300 medewerkers.

 

Duurzaam is logisch

Dat het een duurzaam pand moest worden, was niet meer dan logisch. Het gros van de medewerkers rijdt elektrisch, New Nexus participeert in bedrijven die de transitie naar duurzame energie mogelijk maken (zoals Envitron en het zonnepanelenveld in Vierverlaten) en bouwde een eigen raceboot op zonne-energie waarmee het vorig jaar wereldkampioen werd. Daarbij was niet het winnen het doel, maar het verspreiden van kennis over deze energievorm. Bij het bouwen en in gebruik nemen van het nieuwe pand gaan we ook een stapje verder. Alles is er nu op gericht om te kunnen voldoen aan het ‘Excellent’ predicaat van BREEAM, de internationale norm om duurzaamheid van (nieuw)gebouwen te meten en beoordelen.

 

Energie, natuur en welzijn

Het gebouw is gericht op duurzaam omgaan met energie, met de natuur en met het welzijn van de medewerkers. In het ontwerp van het gebouw is al rekening gehouden met het minimaliseren van de energiebehoefte door slim gebruik te maken van ontwerpelementen zoals luifels, een relatief gesloten zuidwand, juist een open noordwand en driedubbelglas. Alles om de opwarming van het gebouw te beperken. Op het hele dak komen zonnepanelen voor verwarming en verlichting en er worden drie bronnen geboord voor de bodemwarmtepomp, die het gebouw voorziet van warm water in de winter en koud water in de zomer. Verder wordt de tuin ingericht met uitsluitend inheemse beplanting en plaatsten we voorzieningen zoals bijen- en insectenhotels, stapelmuurtjes en een wadi die de biodiversiteit stimuleren. Om te zorgen voor een gezonde werkomgeving, komt er een fitnessruimte, watertappunten, een grote fietsstalling met laadpunten en worden allerlei maatregelen genomen om geluid en daglicht zo goed mogelijk te geleiden.

 

‘Samen gave dingen doen’

New Nexus staat bekend om zijn sociaal ondernemerschap. ‘Ik ben geen bedrijf begonnen om werkgever te worden of rijk te worden, maar om samen gave dingen te doen, in en buiten het werk’ zegt eigenaar Jan Schut. ‘Het begint bij de bevlogenheid van de medewerkers’ vult mede-eigenaar Richard Tapper aan. ‘Als zij er geen energie van krijgen, wordt het niks. Balans is daarbij belangrijk; balans tussen werk, privé, jezelf en je omgeving. Zo mogen de medewerkers bijvoorbeeld de helft van de winst verdelen over initiatieven die bijdragen aan de eigen ontwikkeling, aan de saamhorigheid tussen collega’s en aan maatschappelijke thema’s. Dit gebeurt onder andere vanuit door de medewerkers opgerichte focusgroepen rondom thema’s als innovatie, duurzaamheid, goede doelen, socials en sport.’

 

IT’s our DNA

Het pand moest qua uitstraling en inrichting dan ook goed aansluiten bij de manier van samenwerken. Jan: ‘De openheid zie je bijvoorbeeld terug in de grote hoeveelheid ramen. Het pand heeft ook geen verdiepingen, de lagen vloeien trapsgewijs in elkaar over (split-level). En over de trap gesproken, die heeft de vorm van de DNA-streng uit het logo van New Nexus. Eigenlijk vat onze slogan IT’s our DNA het allemaal wel mooi samen.’

 

Kennismaken

Het gebouw wordt gerealiseerd in samenwerking met een flink aantal partners: Friso, BAM, Codex, Draaijer en Partners, Had BV, DGMR, ABT Wassenaar en Ecogroen. Alle plannen zijn tot nu toe uitgebreid afgestemd met de gemeente die de vergunningen moet verlenen. Jan: ‘Maar ook voor de inwoners van Haren is New Nexus misschien niet helemaal nieuw. We werken al samen met verschillende leveranciers uit Haren voor onze boodschappen en bloemen bijvoorbeeld. En wellicht kennen inwoners ons al van de shirtsponsoring van verschillende sportverenigingen.’ Via de website https://newnexus.nl/nieuwbouw-haren zijn de vorderingen te volgen en in de loop van dit jaar organiseren we op verschillende momenten kijkdagen. Op het bouwbord staat dan ook: ‘We maken graag kennis met je!’.