Werken bij New Nexus als UX-designer

door de ogen van…

Emiel de Haan

Als UX-designer is Emiel de architect van een gebruikerservaring. Of het nu gaat om het ontwerpen van software, een campagne of een heel applicatielandschap. Emiel zorgt ervoor dat de gebruiker centraal staat, doelen worden behaald en dat er eenheid zit in alle uitingen.

Ooit begonnen als testconsultant werkt Emiel nu al 16 jaar bij New Nexus, waarin hij opdrachten uitvoerde voor onder meer RDW, DUO, TKP en Wehkamp. Bij DUO werkt hij momenteel aan het verbeteren van de gebruikerservaring rondom de Staatsexamens. In dit interview lees je meer over dit project en zijn kijk op het vak van UX-design.

Vinden van de juiste vorm

Op mijn 25ste behaalde ik mijn diploma in Bedrijfskundige Informatica, voornamelijk omdat ik geloofde dat ik dat diploma nodig had. Eerlijk gezegd voelde ik me minder aangetrokken tot het bedrijfskundige aspect van die opleiding. Mijn affiniteit lag meer bij Informatica. In mijn vrije tijd was ik vaak aan het experimenteren met het ontwerpen en bouwen van websites. Dit deed me denken aan mijn jeugddroom om architect te worden. Ik was gefascineerd door gebouwen en hoe je vorm kunt geven aan iets dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk moet zijn. Of het nu om een huis gaat of om software, een poster of een campagne, mijn werk als UX-designer draait vooral om het vervullen van specifieke behoeften en het vinden van de juiste vorm die zowel bruikbaar als doelgericht is.

Schakel tussen stakeholders

Mijn werkdag als UX-designer begint meestal met een stand-up met het team, gevolgd door overleggen met gebruikers en stakeholders, waarin we beslissingen nemen, bijsturen en ideeën uitwerken om deze vervolgens natuurlijk uit te voeren. Dit kan variëren van het creëren van userflows (hoe gebruikers van A naar B navigeren) tot het ontwikkelen van serviceconcepten en interacties. Die diversiteit van opdrachten en de constant veranderende aard van het werk is wat mijn vak nou juist zo boeiend maakt. Wat vandaag besloten is, kan morgen alweer veranderen door bijvoorbeeld resultaten van een gebruikerstest. Dat houdt het voor mij boeiend. Daarnaast ben ik als UX-designer de schakel tussen verschillende stakeholders, wat voor nog meer dynamiek zorgt.

Emiel de Haan, UX designer

Procesverbetering Staatsexamens

Op dit moment zet mijn team bij DUO zich in voor het Staatsexamens-project. Een beetje context: elk jaar zijn er talloze kandidaten die om verschillende redenen niet kunnen deelnemen aan de reguliere centrale schoolexamens of deze niet kunnen halen. In dergelijke gevallen bieden de Staatsexamens een uitweg. Jaarlijks zijn er zo’n 2500 vrijwilligers betrokken bij dit proces, waarbij de roosters voor zowel vrijwilligers als kandidaten nog altijd met de hand worden gemaakt. Dit is een tijdrovende en foutgevoelige taak. Ons doel is om dit proces te stroomlijnen en gemakkelijker te maken door middel van procesverbeteringen en automatisering. Dat doen we door technologie meer menselijk te maken.

Zo hebben we de betrokken vrijwilligers dit jaar voor de tweede keer de mogelijkheid geboden om hun beschikbaarheid online in te vullen, wat een belangrijke stap is om de roosterindeling te automatiseren. Bovendien is onze volgende stap om online mogelijkheden te bieden voor zaken als het indienen van declaraties voor hotel- en reiskosten.

Het projectteam waarmee we dit doen bestaat uit vier teams in totaal: drie DevOps-teams en één Business Analyse Team. Ik maak deel uit van het Business Analyse Team, dat bestaat uit drie UX-designers, drie business analisten, twee functioneel beheerders en een product owner.

Wat vandaag besloten is, kan morgen na gebruikerstesten alweer veranderen. Dat maakt het juist zo boeiend.

Van toegevoegde waarde

De rol van UX-designer voegt op meerdere vlakken waarde toe. Zo waarborgen we bij DUO de consistentie van het applicatielandschap door herbruikbare componenten te ontwerpen die in meerdere applicaties worden ingezet. Bovendien testen we onze ontwerpen bij eindgebruikers, wat leidt tot verbeterde voorspelbaarheid en meetbaarheid. Hierdoor wordt DUO als organisatie naar buiten toe ook herkenbaarder en overzichtelijker. We zorgen er ook voor dat de juiste informatie op de juiste plek staat, dat conversiedoelen gehaald worden en dat de gebruiker zijn taak zo goed en gemakkelijk mogelijk uit kan voeren.

Vrijheid en diversiteit

Doordat ik vaak gedetacheerd ben bij grote organisaties, kan ik in verschillende keukens kijken en veel ervaring opdoen. Tegelijkertijd voel ik me thuis bij New Nexus door de informele sfeer en gelijkwaardige omgang met elkaar. Die diversiteit aan opdrachten en de vrijheid die ik ervaar binnen New Nexus zorgen ervoor dat ik het hier nog steeds naar mijn zin heb. Ik kan tijd besteden aan mijn passies, zoals mijn liefde voor Formule 1 en mijn hobby: simracen. Zo race ik al geruime tijd in een gepersonaliseerde Porsche 992 GT3 R, volledig in de huisstijl van New Nexus. Het lijkt erop dat ook buiten het werk om het designersbloed toch kruipt waar het niet gaan kan.

Ook werken bij New Nexus?

Wil je zelf bepalen hoe je (werk)dag eruit ziet, wat je volgende project wordt? En wil je werken met opdrachtgevers die voortdurend streven naar vernieuwing? Kijk naar alle mogelijkheden op Werken bij New Nexus.

Ontdek ook de andere rollen bij New Nexus