Drie inzichten die ik kreeg door verplicht te niksen

GESCHREVEN DOOR

Tamara Hattu

Tamara Hattu

UX/UI Designer

Wie had gedacht dat niksen zo nuttig kon zijn?

Ik had mooi de pest in: net nu de kantoren weer open zijn en schuurfeesten en festivals weer losbarsten, kwam eindelijk mijn lang geplande operatie aan mijn dominante arm. Dus niet meer autorijden (dag vrijheid), niet meer fietsen (dag feestjes) en max. 45 per dag achter m’n beeldscherm (dag collega’s).

Please kill me! Ik ben zo zielig! Wat moet ik dan doen?! Het kostte mij vier f*%#$£* weken om te acclimatiseren. Maar ik vond een boek -ooit gekregen in een summer-goodybag van de baas- met als titel: “Niksen”. Welke werkgever geeft zijn werknemers nu een boek over niksen…? Maar dat terzijde. Er ging een wereld (lees: universum) voor me open. Want tot nu toe moest in mijn ogen alles, maar dan ook alles wat ik doe (en laat), nut hebben.

Waarom niksen nut heeft

Misschien is het wel een aandoening ofzo

Nuttig bezig zijn is voor mij een must:

  • Zo werk ik graag voor nuttige klanten, klanten die bijdragen aan de maatschappij,
  • probeer ik de wegwerpcultuur te vermijden,
  • denk ik om mijn stroom- en waterverbruik,
  • pak ik genoeg slaap (anders word ik chaggie, vooral nuttig voor anderen),
  • ruim ik de boel op en maak ik schoon omdat het mijn hoofd leegmaakt.

Onze Nederlandse cultuur is gewoon zo. In Italië kennen ze dolce far niente: zalig niks doen. Zo jaloers! Op vakantie lukt dat wel, maar thuis niet. Vast herkenbaar… Of komt het door de meegenomen vakantiewijntjes, die thuis toch anders smaken ;-)? Had ik al gezegd dat ik sneu was? Oeh… misschien is het wel een aandoening of zo.

Niksen als medicijn

Maar wat blijkt? Niksen heeft ook gewoon nut! Dat geloof je toch niet? Ik heb het niet alleen gelezen, maar noodgedwongen zelf ervaren:

  • Je hebt tijd om te ontstressen. Het maakt je rustiger en dat zorgt voor een opgeruimd hoofd.
  • Het verhoogt je creativiteit, want ideeën en oplossingen vinden elkaar beter, waardoor er nieuwe creaties ontstaan.
  • Met als resultaat dat je uiteindelijk veel productiever bent.

Alleen deze drie – toegegeven – zeer nuttige gevolgen van niksen, zijn voor mij al voldoende om als medicijn te fungeren tegen mijn aandoening.

Waarom niksen nut heeft

Ook niksen gaat vervelen

Toch gaat volledig niksen uiteindelijk ook vervelen. Dus ben ik gaan kijken hoe ik mij buiten het niksen om nog een aantal uurtjes per week nuttig kon maken.

Zo kan ik nu eindelijk mijn opleiding tot Visual Changemaking facilitator afsluiten met een ‘meeloopstage’. Ik word betrokken bij heel andere vakgebieden binnen het bedrijf om over vraagstukken mee te denken. Want met mijn hoofd is natuurlijk niks mis. En tegen de tijd dat ik weer volop aan de bak kan, sluit ik mijn personal-sneue-tijdperk af met een zelfgeorganiseerde social voor collega’s. Hopelijk kan ik tegen die tijd met mijn herstelde pootje het wijnglas weer pijnloos aan m’n lippen zetten.


Dus, werkgevers: I dare you!

 

Voor werkgevers die niet geloven dat niksen nut heeft: betrek je mensen die ‘verplicht’ moeten niksen (of barsten van creativiteit) eens in andere bedrijfsprocessen: wellicht buiten hun comfort zone. Je zult versteld staan wat een frisse wind kan doen voor zowel werkgever als werknemer.

Nog meer nut van niksen

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen waarom niksen soms nut heeft. Lees zelf het boek maar: want het heeft voor mij geen nut, om het hier voor jou op te sommen… ik ga liever niksen. En anders bel je me maar, dan niksen we samen: ook nuttig.

Bied ruimte aan jouw verborgen talenten

Wil jij ook werken waar aandacht is voor persoonlijke groei en ruimte om al je talenten te ontdekken? Wij zoeken mensen die zich continu willen blijven ontwikkelen. Bekijk hier onze vacatures of stuur een open sollicitatie.