Vitaal bedrijf
dankzij sociale
innovatie
Gratis sporten tijdens werktijd. Douchen op kantoor om te stimuleren dat je op de fiets naar je werk gaat. En een ruim opleidingsbudget per werknemer. Bij IT-bedrijf New Nexus uit Tynaarlo is het al jaren de gewoonste zaak van de wereld. Directeur en medeoprichter Richard Tapper is er van overtuigd dat als je goed voor je personeel zorgt, zij op hun beurt de werkgever belonen met een topproduct. Sociale innovatie zorgt voor een vitaal bedrijf.
165 mensen
De visie van Tapper slaat aan: begon hij in 2007 samen met compagnon Jan Schut nog op een zolderkamer in de stad Groningen; tegenwoordig werken er in en vooral vanuit het sfeervolle pand in Tynaarlo 165 mensen. Het merendeel van de IT-experts is gedetacheerd bij bedrijven; een veertigtal tref je aan op kantoor.
Bij New Nexus helpen en bedenken ze onder meer software-oplossingen voor bedrijven in het hele Noorden. De groei zit er nog steeds in. Kwestie van je netwerk goed gebruiken, volgens Tapper. ‘Wij kennen alle IT-afdelingen met meer dan 5 mensen. Onze accountmanagers hebben daar goede contacten en merken snel als er werk voor ons te doen is. Bovendien zijn onze gedetacheerde medewerkers onze oren en ogen.’
‘Greppel ligt bij Meppel’
Ondanks de voortdurende groei is een verhuizing naar de Randstad niet aan de orde. ‘Geen sprake van. Wij richten ons op Noord-Nederland. Hier liggen onze roots, kennen we de mentaliteit en voelen we ons thuis. Er is bovendien meer dan genoeg werk in het Noorden. Bij Meppel ligt de greppel zeggen we altijd’, lacht de gedreven ondernemer.
Hij vindt Tynaarlo ook een prima plek; goed bereikbaar aan de afrit van de A28. Bovendien ligt het op fietsafstand van de stad Groningen, waar het merendeel van de medewerkers vandaan komt. Tapper gaat ’s avonds soms zelfs hardlopend naar huis. ‘Prima om het hoofd even helemaal leeg te maken.’
Rijnland model
Een sociaal bedrijf dus, maar net als bij elke onderneming moet er ook geld verdiend worden. De manier waarop New Nexus dat doet, is voor Nederlandse begrippen bijzonder. ‘Wij werken volgens het Rijnlandse model waar de werknemer centraal staat. Een uit Duitsland afkomstige visie op ondernemen, waar aandelen en winst maken niet de boventoon voeren zoals het in Nederland, Groot-Brittannië en de VS. Als ondernemer heb je, volgens het Rijnlandse model, naast commerciële belangen ook belang bij een goed functionerende samenleving. ‘Sociaal ondernemerschap noemen we dat.’
In de praktijk betekent dat meer dan alleen laadpalen op de parkeerplaats of veel vrijheid voor het personeel; ook de directe omgeving profiteert mee. New Nexus deelt zijn kennis graag. Zo krijgen asielzoekers IT-cursussen aangeboden, zodat ze gemakkelijker een plek kunnen vinden in de maatschappij. Ook staan de mensen van het bedrijf uit Tynaarlo voor de klas. Ze proberen daar kinderen enthousiast te krijgen voor hun vak.
Vitaalste bedrijf
De sociaal innovatieve en vooral gezonde manier van werken van New Nexus leverde het bedrijf vorig jaar de titel van Vitaalste Bedrijf van Drenthe op. Vitaal is het bedrijf ook in letterlijke zin: het ziekteverzuim is ongeveer anderhalf procent, terwijl dit bij een gemiddeld bedrijf in deze sector rond de vier procent ligt.
Bron: ikbendrentsondernemer.nl