Strategie- en visieontwikkeling

“Waar willen we met onze organisatie, afdeling of team naartoe?” Deze vraag staat centraal tijdens strategie- en visieontwikkeling. Hier kun je lang over vergaderen. Maar je kunt ook een strategiesessie doen. Dan bepaal je met alle betrokkenen, meestal binnen een dag, de koers voor het vraagstuk. Alle relevante zaken – ook die eerder vaak onbesproken bleven – komen op tafel. Om vervolgens met een gedeelde visie en concrete afspraken naar huis te gaan. Zo ontstaat verbinding onder de deelnemers. Mensen voelen zich serieus genomen. En dat levert positieve energie op en draagvlak voor je visie. 

filmopnames Kameleon

Visie of strategie ontwikkelen in een dag

De meeste visies en strategieën ontwikkelen we binnen een of twee dagen. Dat lijkt kort, maar met de juiste voorbereiding en organisatie komt het helemaal goed. Het is namelijk zo dat geen enkele organisatie vanaf nul begint. Er leven altijd wel ideeën, er zijn genoeg wensen en aan kennis is ook geen gebrek. Het is alleen de kunst om alle informatie te inventariseren en samen te vatten tot een gezamenlijk beeld. Dat wordt het uitgangspunt van de strategiesessie.

Heb je een ander vraagstuk dat je met een groep in korte tijd opgelost wilt hebben? Kijk dan eens bij onze methodieken workshopbegeleiding.

Van ideeën naar concrete vervolgstappen

Bij het bepalen van een visie of strategie, zijn er meerdere werkvormen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan storytelling, brainstormen en groepsopdrachten. Belangrijk om te weten: deze werksessie is meer dan een inspiratiesessie. We sturen op resultaat, zodat je na de workshop ook écht aan de slag kunt.

 

Het resultaat is natuurlijk afhankelijk van je vraagstuk. Denk bijvoorbeeld aan een slagzin, procesflow, lijst met vervolgtaken of een besluit. Het liefst leggen we alles visueel vast, zodat andere collega’s ook begrijpen wat er is besproken. Zonder lange notulen door te lezen met een gevoel ‘ik had erbij moeten zijn om het te begrijpen’.

filmopnames Kameleon

Recente strategiesessies

Strategiesessies komen voor bij allerlei organisaties in diverse branches. Onlangs hielpen we deze organisaties met hun koersbepaling:

Laat je helpen door onze consultants

Tijdens de strategiesessie staat jouw team er niet alleen voor. Zij worden geïnspireerd, gemotiveerd en begeleid door een van onze consultants:
Saskia Postma

Adviseur (Lean/Agile), Projectlead

Ook een strategiesessie organiseren?

Heb jij ook een vraagstuk waar we je bij kunnen helpen? Onze consultants staan voor je klaar om te kijken welke vorm het beste bij jouw organisatie past. Neem contact met ons op om je te laten inspireren.