Programmamanagement

Sta je aan de vooravond van een grote of complexe opdracht? Waarvan je nog niet weet wat de koers en/of uitwerking gaat zijn? Of lopen er al wat parallelle projecten en dreig je het overzicht te verliezen? 

 

Verwerk alle doelen en inspanningen dan in een programma. Zo creëer je een overzicht van alles wat er speelt, inclusief de teams, systemen en onderlinge afhankelijkheden. Als de programma-inhoud vaststaat, moet deze goed gemanaged worden. Hoe gaat het in de uitvoering, zijn er nog aanpassingen nodig? Op basis van de nieuwste informatie neem je vervolgens beslissingen.

 

Bij het opstellen en managen van een programma komen specifieke vaardigheden kijken. Zelfs als je deze vaardigheden hebt, kan het in de praktijk lastig zijn om dit goed te doen. Bijvoorbeeld door een gebrek aan tijd of capaciteit. Soms zit je al te diep in de inhoud om nog uit te kunnen zoomen. Of misschien haal je weinig plezier en energie uit het coördineren van het programma. Wat jouw reden ook is; onze programmamanagers staan jou bij.

filmopnames Kameleon

Check, check, check

Alle doelen en inspanningen bepalen? Check. De uitvoering in de gaten houden en improviseren waar nodig? Check. Besluiten nemen op basis van de programmaplannen? Check. Onze programmamanagers betrekken alle partijen bij het ontwerpen en samenstellen van het programma. Heb je al een programma ontworpen? Dan geven wij jou die frisse blik of juist de actie die nodig is om het programma tot een succes te maken. Denk hierbij aan het echte werk, zoals het volgen en meten van resultaten. Nadat de doelen behaald zijn blijven wij nog even plakken. Om alle losse onderdelen van het programma in goede handen achter te laten. En om samen terug te kijken op soms pittige, maar bovenal plezierige groepsinspanning.

 

Heb je niet meerdere maar één duidelijk resultaat voor ogen? Kijk dan eens bij onze dienst projectmanagement.

Programma’s met visie, overzicht en leiderschap

Elke opdracht die onze programmamanagers uitvoeren, is maatwerk. De invulling is afhankelijk van de opdracht, de omvang, de organisatie en de omgeving. Ondanks de verschillen, heeft elk programma deze pijlers gemeen:

Werken vanuit visie

Voordat we beginnen, gaan we in gesprek met alle betrokkenen om een gezamenlijke visie te bepalen. We maken die visie inzichtelijk en brengen hem (vaak letterlijk) in beeld. Zo ontstaat er een helder overzicht van gedeelde kennis én gedeeld eigenaarschap.

Leiderschap tonen

Dat doen we door zelf het goede voorbeeld te geven: jezelf kennen en laten zien, open en eerlijk zijn, anderen leiden, weerstand herkennen en conflicten wegnemen.

Het overzicht houden

Een programmaorganisatie brengt complexiteit mee. Onze programmamanagers vinden de samenhang tussen de verschillende projecten, initiatieven en belangen. Zowel op stakeholder- als teamniveau.

Leren doen

Als organisatie mag je ervan uitgaan dat jouw programmadoelen behaald worden. Maar ook als je er als je er daarna alleen voor staat, weet iedereen wat hen te doen staat. Onze programma’s leggen een duurzame basis.

Cases waarbij programmamanagement een rol speelde

Denk jij erover na om een programmamanager in te schakelen? Bekijk hieronder enkele cases van opdrachtgevers in de zorg, onderwijs, gemeente en het sociale domein.

Deze programmamanagers staan voor jou klaar

Samenwerken met open, eerlijke, pragmatische mensen die oog hebben voor jouw bedrijf en jouw doelgroep.
Saskia Postma

Adviseur (Lean/Agile), Projectlead

Programmamanagement in jouw organisatie?

Wil jij weten hoe programmamanagement jou helpt om organisatiebrede doelen te behalen? Vraag dan een oriënterend gesprek aan met een van onze programmamanagers.