BREEAM-certificaat Outstanding voor duurzame nieuwbouw
Met ons nieuwe kantoor in Haren hebben we de hoogste erkenning gekregen op het gebied van duurzame nieuwbouw. Daarmee voldoen we aan verschillende eisen op het gebied van energie, water, landgebruik en ecologie, transport, afval, vervuiling en gezondheid & comfort. Ons gebouw is nu 1 van slechts 4 nieuwbouw kantoren in de provincie Groningen met de ‘Outstanding’ score op de BREEAM duurzaamheidsladder. (En 1 van 8 in de drie Noordelijke Provincies.)
‘New Nexus laat zien dat duurzaam bouwen leuk kan zijn’
BREEAM is de internationaal erkende certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Het gaat daarbij niet alleen om de duurzaamheid van de bouw en het gebouw zelf. Ook het op een verantwoorde manier omgaan met de natuur en het welzijn van zowel de makers als de gebruikers van het gebouw tellen mee. Het certificaat wordt na verschillende assessments in de ontwerp- en opleverfase toegekend door Dutch Green Building Council die de methode geschikt heeft gemaakt voor Nederland.
Albert-Jan Vermeulen, BREEAM-Assessor bij Mat25: “New Nexus laat zien dat bouwen en vooral ook duurzaam bouwen leuk kan zijn. Door de ambitie een ‘eigen’ gebouw en duurzame, gezonde werkplek te ontwikkelen, konden duurzame keuzes snel worden gemaakt. De assessment heeft aangetoond dat die ambitie kwalitatief en integraal in het gebouw is opgenomen. We hebben samen met de BREEAM-experts en New Nexus met plezier aan het project gewerkt.”
Check de video
Hieronder leggen we uit wat we gedaan hebben om onze duurzaamheidsambitie bij de bouw van ons nieuwe kantoor waar te maken. Ben je meer visueel ingesteld en houd je wel van een knipoog? Dan is het zeker de moeite waard om deze video te bekijken.
Duurzaamheid in ons DNA
Jan Schut, een van de twee eigenaren van New Nexus, begeleidde de bouw en de certificering van A tot Z: “Het goed zorgen voor elkaar en onze omgeving zit in het DNA van ons bedrijf en onze mensen. Dus toen we kozen voor nieuwbouw wilden we een kantoor neerzetten dat in alle opzichten duurzaam is en zou aanvoelen als een tweede thuis.”
Energieneutraal
In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat op het dak van het gebouw 435 vierkante meter aan zonnepanelen ligt (wat neerkomt op 268 stuks) voor het opwekken van energie. Dat er gebruik wordt gemaakt van een bodemwarmtepomp om het gebouw ‘s winters mee te verwarmen en zomers mee te koelen. En dat alle ramen van driedubbel glas zijn om het gebouw te isoleren. Zo is het gebouw energieneutraal.
Welzijn
De driedubbele beglazing zorgt samen met verzwaarde muren ook voor geluidswering van de naastgelegen snelweg. Een slim klimaatbeheersingssysteem reguleert de temperatuur, de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte in de ruimte op basis van de aanwezigheid van mensen en daarmee het CO2- gehalte in de lucht. Er is een eigen restaurant met duurzame apparatuur en gevarieerd eten, dat ook als leerwerkplek dient voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het kantoor heeft een fitnessruimte die de hele dag vrij te gebruiken is en de fietsenkelder en parkeerplaats zijn voorzien van laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. Hiermee profiteren de medewerkers ook van alle duurzaamheidsmaatregelen.
Natuur
Regenwater wordt in plaats van via regenpijpen die naar het riool leiden, opgevangen in wadi’s en open bestrating en zo teruggevoerd naar de bodem. In de tuin staan inheemse planten en insectenhotels om de biodiversiteit te verhogen en een wormenhotel waarmee groenafval wordt omgezet in compost.
Balans
“Financieel kan het eigenlijk niet uit, maar het is wel de moeite waard”, vertelt compagnon Richard Tapper. “Het is een investering in de toekomst en in ons eigen huis. We zijn nu ook weer niet het braafste jongetje van de klas, het gaat om de balans. Ook wij pakken wel eens het vliegtuig voor een teamuitje en hebben dierlijke producten in ons restaurant. En als we onze steun kunnen betuigen aan de oorlogsvluchtelingen die nu in Haren worden opgevangen door ons pand met ledlampen te verlichten in de kleuren van de Oekraïense vlag, zoals nu het geval is, dan kiezen we daarvoor. Maar we voeren er samen wel het gesprek over en bieden waar mogelijk alternatieven. Het wordt pas echt duurzaam als gedrag niet wordt opgelegd, maar vanuit ieders eigen motivatie komt.”
Nog wat feitjes
Het kantoor van New Nexus beslaat 2.300 vierkante meter en heeft ruim 100 werkplekken. In totaal maken zo’n 150 mensen gebruik van het kantoor, want behalve New Nexus zelf zijn ook onze zusterbedrijven Envitron (gespecialiseerd in het slim aansturen van energiestromen) en AC Plus Automatisering er gevestigd. Doordat thuiswerken wordt gefaciliteerd en een groot deel van de medewerkers gedetacheerd is bij klanten, is er voor iedereen voldoende plek. Het gebouw kan bovendien een groei aan tot 300 medewerkers.
Het gebouw werd ontworpen door Codex en gerealiseerd onder het aannemerschap van Friso Bouwgroep in samenwerking met BAM, Draaijer en partners, Hado Ingenieursbureau, abtWassenaar, DGMR, Ecogroen. De BREAAM-assessments werden uitgevoerd door Mat25.
Meer weten? Lees verder op deze pagina over de nieuwbouw.