Dit was Voor de Verandering

Hoe kunnen we samen onze impact vergroten en van betekenis zijn voor elkaar en onze omgeving? Hierover ging op 29 februari ons event Voor de Verandering.

Ruim 150 samenwerkingspartners en andere betekenisvolle ondernemers werden bij New Nexus in festivalsfeer ontvangen met een tof programma vol inspiratie, kennis, praktijkverhalen, workshops, fun en ontmoetingen! Over sociaal en duurzaam ondernemerschap, gebruik van technologie, samen blijven spelen en leren en focus op wat belangrijk is.

Showtime!

Als een militaire operatie volgden we die donderdagochtend het draaiboek; Podium? Check! Verlichting? Check! Techniek? Check! Catering? Check! Sprekers in da house? Alle 30 collega’s op hun post? Showtime!

Door de regen kwamen de eerste bezoekers ‘onder moeders paraplu’ richting ons kantoor gelopen. Daar werden de gasten warm ontvangen met een drankje en hapje vanuit de Buster Foodtruck, terwijl straatmuzikant Beechcraft Bonanza hen toezong.

Dagvoorzitter Gijs Nillessen in gesprek met Carl Lens van Justdiggit en Tamara van New Nexus over het afkoelen van de aarde door vergroening van Afrika

Schoolvoorbeeld

In no time zat het restaurant tjokvol en opende Gijs Nillessen de middag, samen met onze Tamara Hattu en Carl Lens van Justdiggit – Cooling down the planet. Want als je het hebt over betekenisvol bezig zijn en een verandering teweeg brengen, dan is dat project wel een schoolvoorbeeld. Hun missie is de aarde af te koelen door deze te vergroenen, beginnend met het herstel van uitgeputte landbouwgrond in Afrika. Via een digitaal educatief platform in de vorm van een app, worden Afrikaanse boeren op grote schaal geholpen om hun eigen stukje aarde weer vruchtbaar te maken, waardoor de hele planeet tot bloei komt. Tamara is een van de New Nexus collega’s die aan dit project werkt en in Tanzania met eigen ogen mocht zien welke impact de app kan hebben.

Kees Klomp houdt zijn lezing over Betekeniseconomie

Betekeniseconomie

Wat volgde was een indrukwekkende lezing van Kees Klomp over de weeffouten in ons huidige kapitalistisch en egocentrisch economisch systeem en een pleidooi voor de meer levenscentrische en immateriële benadering van de Betekeniseconomie. We moeten de mens niet los zien van al het andere leven op aarde en de aarde zelf. We bestaan juist bij de gratie van deze verbinding. Maar door de focus op welvaart in termen van groei en winst, putten we de aarde uit en worden we als mens juist ongelukkiger. Het systeem dat we zelf hebben gecreëerd kunnen we ook veranderen, als we ook onze overtuigingen en het verhaal veranderen over wat het betekent om gelukkig of succesvol te zijn. Met andere woorden een economisch systeem dat is gericht op het van betekenis zijn voor een ander en het geheel.

Model voor zakelijke persoonlijke en maatschappelijke waarde uit presentatie van Kees Klomp

In de praktijk

Na een korte pauze krioelden de bezoekers door het pand op weg naar de praktijkverhalen van Martini Ziekenhuis en FC Groningen over waardegedreven samenwerken door slim gebruik van data. Zo wil het Martini Ziekenhuis de kwaliteit en effectiviteit van zijn patiëntenzorg verbeteren, zowel achter de schermen als in de spreekkamer. Terwijl FC Groningen data gebruikt om de verbinding tussen de club en de regio te versterken, via hun maatschappelijke programma’s om beweging te stimuleren maar ook door de prestaties van de club inzichtelijk te maken. Justdiggit sprak over hun digitale Regreening strategie om de aarde af te koelen en als New Nexus lichtten we toe welke immateriële return on investment sociaal en duurzaam ondernemerschap heeft.

Aan de slag

Andere bezoekers grepen hun kans om een workshop Visual Changemaking te volgen waarin ze samen een nieuwe betekenisvolle organisatie uittekenden. In de Serious Games workshop kwamen de deelnemers in aanraking met storymapping als methode om prioriteiten te stellen en te focussen op wat echt belangrijk is.

Inspiratie

Maar ook Lykle de Vries, Sayma Kuipers en Herre Zonderland konden op grote nieuwsgierigheid rekenen naar hun inspirerende lezingen over zinvol gebruik van technologie, het belang van spelen op je werk en persoonlijk energiemanagement. Is technologie de oorzaak van of kan het ook een oplossing zijn voor onze hedendaagse uitdagingen? Volgens Lykle versterkt technologie de economische ordening en aangezien die momenteel nog vaak gericht is op winstmaximalisatie zouden we misschien niet de technologie moeten willen veranderen, maar ons beoogde doel ermee onder de loep moeten nemen.

Sayma pleitte voor meer spelen op het werk, omdat dit naast werkplezier ook de innovatiekracht binnen een organisatie vergroot. En daar is niks kinderachtigs aan, mits het spel gericht is op het brein van volwassenen.

Tot slot liet Herre ons als voormalig topsporter voelen wat we allemaal stiekem wel weten, maar niet altijd doen: goed voor jezelf zorgen. Door slaapgebrek, slechte voeding en te weinig tijd voor herstel neemt ons reptielenbrein het over van ons rationele brein en wordt het goede doen ook nog eens steeds lastiger. Kleine stapjes, meteen beginnen en volhouden was zijn advies!

Positieve vibe

Er heerste een ontzettend positieve vibe, mensen zochten elkaar op, volgden de quiz van collega’s Raoul en Ralph of een yogales en lieten hun toekomst voorspellen door de waarzegster. Ze werden verrast met lieve woorden van de Complimentenmakers en genoten van lekkere hapjes van De Smaak. Ondertussen liepen onze collega’s zich de benen uit het lijf om alles ongemerkt in goede banen te leiden en alle gasten zich thuis te laten voelen.

Oerkrachten

Toppunt van de avond was wel de Haka waarbij zelfs de meest timide personen hun oerkrachten niet konden ontkennen. Samen leerden we het strijdritueel van de Maori wat zorgde voor nog meer onderlinge verbinding. Bij het optreden van de band VanDeStraat proostten we op een goede afloop. Wat zijn wij blij met zoveel enthousiaste, creatieve, leergierige en geëngageerde mensen om ons heen. We hopen dat het onze gasten op een of andere manier aan het denken heeft gezet en waardevolle nieuwe verbindingen heeft opgeleverd!

Wil jij ook meer impact maken?

New Nexus is een platform voor IT professionals die iets willen betekenen in hun werk, in de organisatie en in de maatschappij. Bekijk hier onze vacatures en wat we jou te bieden hebben.

Wil je in je eigen organisatie impact maken met behulp van technologie? Wij helpen je graag met de ontwikkeling van software op maat, het omzetten van data naar informatie en het begeleiden van veranderingen.