Implementatie omgevingswet

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met nieuwe wetgeving. Vaak heeft dat invloed op de onderliggende processen. En het kan zelfs weerslag hebben op de interne organisatiestructuur- en cultuur. Daarom besloot Gemeente Leeuwarden om zich alvast voor te bereiden op de aangekondigde Omgevingswet. Zij grepen de wet aan om het proces écht anders in te richten. Maar voordat ze daarmee aan de slag konden, schakelden ze onze consultant Ralph van Raaij in. Met een visual changemaking-project bereidde hij de gemeente voor op de aankomende veranderingen.

Samen draagvlak creeren

Quote klant.

Quote Ralph

Van de theorie naar de praktijk

Vóór de ingang van de wetgeving moest er overeenstemming zijn over de invulling van het proces. Dat riep vragen op: wat zijn de aspecten waarmee we ruimtelijke initiatieven afwegen, hoe ziet het proces van begeleiding en besluitvorming eruit en wat is het profiel van de omgevingsmanager die de initiatiefnemer gaat begeleiden? Deze vragen kwamen aan de orde in een reeks visuele workshops. Met als doel: een gezamenlijk beeld van de gewenste uitkomst. Visueel weergegeven, uiteraard.

 

De uitkomsten van de sessies werden gebruikt om zo snel mogelijk te starten met de eerste implementatiestappen. Want hoe meer ervaring de betrokkenen vooraf zouden hebben, des te soepeler de daadwerkelijke implementatie zou gaan.

every superhero needs a sidekick

Leren door te visualiseren

Na de laatste sessie startte de Gemeente Leeuwarden meteen met de eerste implementatie. Zo had het team nog vóór de officiële ingangsdatum van de nieuwe wet ervaring opgedaan met het proces. Zonder visual changemaking was dit resultaat niet (zo snel) bereikt. Door het gesprek te visualiseren ontstond er een centraal aandachtspunt voor de discussie. De verschillende belangen werden zichtbaar én benoembaar. Alle informatie werd feitelijk gepresenteerd zonder ondertoon of wollig taalgebruik. En, dit is misschien nog wel het belangrijkste: alle gesprekspartners voelden zich gehoord.

Betrokken specialist(en)

Kunnen wij jou helpen met visual changemaking?

Neem contact op om te bespreken welke aanpak het beste past bij jouw vraagstuk.