Samen vooruit kijken bij De Wolden Hoogeveen

Even voorstellen: De Wolden Hoogeveen is een samenwerkingsorganisatie (SWO) van de gemeente De Wolden en de gemeente Hoogeveen. De samenwerkingsorganisatie werkt vraag- en resultaatgericht voor de inwoners en besturen van beide gemeenten. Daarbij wordt rekening gehouden met eigen dynamiek, identiteit en cultuur van de twee gemeenten.

Voor de [FUNCTIE?] medewerkers is dat best ingewikkeld, het vraagt veel flexibiliteit en sensitiviteit. En er bleken nog meer zorgen te zijn onder medewerkers, zo bleek uit een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek. Hoe ga je daar als organisatie het beste mee om? Onze consultant Machteld introduceerde de methode appreciative inquiry.

Twee extra ogen en oren

Kunnen we hier nog een subtekst plaatsen?

Quote klant. 

Een team wordt gemaakt door de mensen die erin zitten. En dat vormt ook echt de kracht voor elke organisatie. Alle individuen met elkaar verbinden en inzichten geven in ieders talenten – daar krijg ik energie van.

De afdeling maakt zich zorgen

Uit het medewerkersbetrokkenheidsonderzoek bleek dat de medewerkers van een afdeling zich zorgen maakten. Ze voelden een hoge werkdruk en misten sturing, met name omdat hun teamleider ziek was. Deze signalen waren duidelijk, dus het managementteam wilde hier graag iets mee doen. Om te weten wat de juiste aanpak was, moesten de medewerkers met elkaar in gesprek. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als er zoveel speelt. Daarom stelde onze consultant de aanpak appreciative inquiry voor.

every superhero needs a sidekick

Positieve benadering

Appreciative inquiry is een positieve ontwikkelaanpak. Het wordt ingezet voor grote organisatieveranderingen, maar ook om op een constructieve sfeer een gesprek te voeren. Met de appreciative inquiry methode spreken mensen over wat wél goed gaat. Hierdoor kunnen medewerkers op een prettige manier praten over lastige onderwerpen. Voor de teams van de Wolden Hoogeveen bleek deze positieve benadering ook te werken.

Meer betrokkenheid en perspectief

De medewerkers hebben in groepjes gewerkt aan het formuleren van hun dromen en ambities. En ze hebben nagedacht over de vertaling van die dromen naar wensen. En uiteindelijk zelfs naar concrete plannen van aanpak: wat gaan we nu samen dóen om dit te veranderen?

Elk team was enthousiast van deze positieve benadering. Alle betrokkenen konden aangeven waar ze aan wilden werken, dat gaf het gevoel serieus genomen te worden. Het was dus geen eenmalige sessie, maar de eerste stap naar een verbeterde samenwerking. Dat maakt het doorlopen traject zo waardevol.

every superhero needs a sidekick

Betrokken specialist(en)

Ook toe aan een goed gesprek?

Een gesprek gaat makkelijker als deze begeleid wordt, al helemaal bij een groep. Als je een van onze consultants inschakelt, weet je zeker dat het gesprek je verder brengt. Iedereen komt aan het woord en het eindigt altijd met concrete wensen of oplossingen.