Boezemvrienden
met wind, water
en zon de
wereld rond
In hun zeilboot New Nexus zetten Niels Tammeling (27) en Tjerk Zweers (28) afgelopen zaterdag koers naar hun jongensdroom: een wereldreis van ruim drie jaar, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. “Met wind, water en zon de wereld rond.”
Niels Tammeling, werktuigbouwkundige en Tjerk Zweers, basisarts, zijn al sinds hun twaalfde boezemvrienden. Ze vonden elkaar in hun passie voor watersport, toen vooral nog windsurfen. Het idee om eens in een zeilboot een wereldreis te maken, kwam pas een aantal jaren later.
Tammeling: “Op mijn achttiende ben ik naar Curaçao vertrokken. Uiteindelijk ben ik daar negen maanden gebleven. Ik werkte daar als windsurfleraar. Daar zag je constant boten aankomen met daarop mensen met wilde verhalen. Toen bedacht ik me: het is toch wel heel vet om echt eens de hele wereld te zien.”
“Alleen had ik toen nog het idee: dat ga ik pas doen als ik met pensioen ben. Maar niet lang daarna zagen Tjerk en ik een tv-programma over twee jongens die op wereldreis waren gegaan. Zij waren net zou oud waren als wij nu. Het was inspirerend om te zien dat het ook op deze jonge leeftijd kan. Zodoende kochten we vijf jaar geleden deze boot.”
Opknapper
Tammeling en Zweers, toen nog studenten, gingen ook meteen op de boot wonen. Zweers: “We hebben hem als opknapper gekocht. We moesten alle elektra opnieuw aanleggen en alles isoleren. Je was heel snel je warmte kwijt. De verwarming liep op diesel. Dan was je in de winter aan het zeulen met tankjes diesel op de steiger. Zo word je je gewoon heel bewust van het energieverbruik.”
Overigens had het tweetal van meet af aan al het plan om uiteindelijk te boot zo duurzaam mogelijk te maken. Inmiddels is de New Nexus uitgerust met twintig zonnepanelen en twee windmolens. Ook heeft de boot een elektrische motor gekregen. En ze maken gebruik van waterenergie, doordat tijdens het zeilen de schroef meedraait.
Alle energie wordt opgeslagen in accu’s. Zo zijn ze qua energie helemaal zelfvoorzienend. En deels ook wat betreft het voedsel, aangezien ze een apparaat hebben dat zeewater kan omzetten in drinkwater. Tammeling: “Ons motto is: met wind, zon en water de wereld rond.”
Inspireren
Tammeling: “Zo kunnen we een beetje het stokje overpakken van Wubbo Ockels, die met zijn Ecolution een reis om de wereld wilde maken. En vanwege onze leeftijd denk ik dat we een hoop jonge mensen kunnen inspireren”
De kans dat ze inderdaad jongeren inspireren is erg groot. Want zo’n 150 basisscholen in het land zullen in zekere zin meereizen met het duo. Zweers legt het idee uit in een notendop: “Elke school krijgt een bepaald gebied in haar omgeving aangewezen waar de leerlingen zwerfafval gaan opruimen. Als tegenprestatie gaan Niels en ik dan ergens aan de andere kant van de wereld een stuk strand schoonmaken. Hier maken we dan een filmpje van, en het stuk strand vernoemen we naar de basisschool.”
Vaasjes
Tammeling: “En als trofee krijgt die klas dan een vaasje dat we zelf gemaakt hebben van plastic dat we op het strand vinden.” Hij toont een plastic vaasje − “model 1.1” − dat van buiten helemaal glad is maar van binnen zijn nog ruwe snippers gesmolten plastic te zien in verschillende kleuren. Het is gemaakt met een apparaat waarvan de techniek oorspronkelijk bedoeld is om op zonne-energie eten in klaar te bereiden.
Zweers: “Ook is het de bedoeling dat de vaasjes op terrasjes komen te staan, zoals bij café de Toeter, om mensen bewust te maken van de plastic troep. Er komt een kaartje bij te hangen met daarop waar het vandaan komt en een klein fotootje.”
Documentaire
De reis wordt gefinancierd door donateurs en sponsors die hun 4GreenFoundation steunen. Maar ze verdienden ook een groot deel zelf, onder andere met een kleine zeilschool die ze vier jaar runden. Tammeling: “Dat liep super. Dat is nu dus voorbij, maar we krijgen er wel iets heel moois voor terug.“
Ook maken ze onderweg een documentaire. Tammeling: “Die documentaire zal twee kanten van het verhaal laten zien. Aan de ene kant het plastic recyclen, en het grotendeels zelfvoorzienend leven hier op het schip. En aan de andere kant wil ik laten zien als we ergens aanmeren, hoe die mensen leven en hoe daar wordt nagedacht over klimaatproblemen en duurzaamheid. En welke ideeën ze daar dan over hebben.”
Het duo verwacht drie jaar over de reis te doen, met een uitloop naar vier jaar. Een uitdaging voor henzelf, maar ook bijvoorbeeld hun vrienden en familie. Zweers: “Onze ouders weten in elk geval dat we er echt wel serieus mee bezig zijn. We hebben de afgelopen vijf jaar hartstikke hard gewerkt om het te realiseren.”
Tammeling: “Ze weten dat we elk boutje op deze boot kennen. Dus als er een probleem is kunnen we dat zo snel mogelijk oplossen. We kennen het schip door en door. Dat geeft natuurlijk wel vertrouwen in het project.”
Bron: gezinsbode.nl